Zonder medische achtergrond besnijden gebeurt, maar mag dat wel?

Vacature promotie


In ons land wordt ieder jaar bij 10 tot 15.000 joodse en moslim-jongetjes de voorhuid weggehaald om religieuze redenen – ook al vindt artsenorganisatie KNMG de ingreep medisch niet noodzakelijk.

Maar, de medische ingreep wordt door de overheid niet verboden juist vanwege het religieuze karakter. Opvallend is dat in de dagelijkse praktijk in ons land ook niet-artsen de ingreep op kinderen uitvoeren. Dat mag niet. Maar de overheid doet daar – tot nu toe – niets tegen.

We hebben de inspectie voor de Volksgezondheid een reactie gevraagd. Over advocaat Herman Loonstein die al sinds 1984 kinderen besnijdt zegt de inspectie:

“We hebben in het verleden geen contact gehad met dhr. Loonstein. Ook zijn er geen meldingen gedaan over zijn handelen. Natuurlijk zullen we mensen die de wet overtreden ook aanspreken. We gaan dan ook met dhr Loonstein in gesprek.”

Over de net opgeleide besnijder, Villegas Henriquez uit Rotterdam zegt de inspectie dat zijn voornemen om te gaan besnijdenissen “geen reden kan zijn voor handhaving.”

Maar – de inspectie is van plan ook hém “uit te nodigen voor een gesprek”.

Dit is een reportage van: Hans Kema & Renee van Hest.

#ZieVraagWeet #reportage


Kijktijd: 11:7
Publisher: Nieuwsuur

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.


Online projecten en diensten