Wie schrijft onze koloniale geschiedenis?


Wie bepaalt en schrijft de zwarte bladzijden van onze Nederlandse geschiedenis? In samenwerking met historica Patricia D. Gomes organiseert De Balie een gesprek met activisten, grass-roots organisaties en instellingen die zich met het koloniaal- en slavernijverleden bezighouden.

De afgelopen jaren is er in Nederland steeds meer aandacht gekomen voor het slavernij- en koloniale verleden van Nederland – een discussie die gestart is door activisten en grass-roots organisaties. Steeds meer historische en culturele instellingen zetten zich in om dit deel van de Nederlandse geschiedenis te onderzoeken en te verspreiden. Toch heerst er onder de aanjagers van deze discussie onvrede, omdat ze moeilijk toegang krijgen tot deze gevestigde instellingen die zich met deze geschiedenis bezighouden: denk aan banen, subsidies en opdrachten.

Op 22 juni brengen we activisten, grass-roots organisaties, subsidieverstrekkers en instellingen bij elkaar en gaan we in gesprek over de uitdagingen en concrete oplossingen. Tegen welke hindernissen lopen alle partijen aan? Hoe gaan we op inclusieve wijze de dialoog aan met ons verleden?

Met o.a.

hoogleraar politieke geschiedenis Susan Legêne (voorzitter Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap en Vereniging Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde), hoogleraar Josine Blok (KNAW, voorzitter Geesteswetenschappen), Carina van Eck (lid van het College voor de Rechten van de Mens), Jeffry Pondaag (voorzitter Comité Nederlandse Ereschulden), Maud Knook (bestuurslid van VGN Kleio, vereniging geschiedenisdocenten), onderzoeker Marjolein van Pagee en historica Patricia D. Gomes.

Moderator: Jamila Aanzi

Programmamakers:
Sophie Rutenfrans & Merlijn Geurts

Dit programma is een samenwerking tussen Patricia D. Gomes en De Balie.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam

Livestream 2019-06-22
Deze video staat ook op:

https://debalie.nl/agenda/wie-schrijft-onze-koloniale-geschiedenis/

http://www.debalie.tv

De Balie social media:

https://vimeo.com/debalie
https://youtube.com/debalievideo

https://facebook.com/debalie
https://instagram.com/de_balie

Televisie:

SALTO 1 – Publieke Omroep Amsterdam
Iedere zondag om 20:00 uur. Herhalingen op diverse dagen en tijden. Uitgezonden video’s:
https://salto.nl/programma/de-balie-tv

At5 – Onregelmatige uitzendingen.

Site:

Homepage


.


Kijktijd: 2:8:12
Publisher: De Balie

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur