Waarom krapte op de #arbeidsmarkt nu nog gunstig is voor werkzoekenden #vacature


Een krappe arbeidsmarkt, lage werkloosheid en een economie die in ieder geval voorlopig lekker doordieselt. Het ging deze week veel over de economie. En daarmee over de arbeidsmarkt. Want we bereikten een record: er zijn nu gemiddeld 93 vacatures per 100 werklozen, zegt het CBS. Daarmee is de spanning op de arbeidsmarkt opgelopen naar een nieuw hoogtepunt.

Opmerkelijk, zegt Sandra Phlippen, hoofd Nederland bij het economisch bureau van ABN Amro. “Dat er bijna evenveel vacatures als werklozen zijn, is een zeldzame situatie. Het is ook opmerkelijk dat de economische groei duidelijk vertraagt, terwijl de werkgelegenheid alsmaar doorgroeit. Voor economen is dit een puzzel.”

Nadelen
Maar voor wie pakt dat nou gunstig uit, zo’n krappe of gespannen markt? In eerste instantie: voor werkzoekenden. Een krappe arbeidsmarkt klinkt namelijk alsof het dringen is voor een baan, maar het betekent juist dat er bijna meer banen zijn dan mensen. Dat is dus goed nieuws voor werkzoekenden, die daardoor meer kans hebben op betaald werk.

Voor werkgevers, die in steeds meer sectoren schreeuwen om geschikt personeel, pakt de krapte op de arbeidsmarkt dus negatief uit. Maar de krapte op de arbeidsmarkt kent op den duur ook zijn nadelen voor de hele economie en daarmee ook werknemers.

#economie #arbeidsmarkt #Nieuws #nos

Meer video’s? Abonneer je op ons kanaal! https://www.youtube.com/nos

—————————————————————————————————————

De NOS is de grootste nieuwsorganisatie van Nederland. Op YouTube.com/NOS vind je iedere dag het nieuws dat je niet mag hebben gemist. Ook kun je hier de mooiste reportages vinden van onze verslaggevers en correspondenten. En we houden je ook vaak live op de hoogte van brekend nieuws.

► VRAGEN/TIPS/IDEEËN?
We horen graag wat jij van het nieuws vindt, laat je horen in de comments! Of mail ons: social@nos.nl

En we vinden het leuk als je je abonneert op ons kanaal: https://www.youtube.com/nos

► OVER NOS:
Je vindt de NOS de hele dag door op radio en televisie met het NOS Journaal, op NOS.nl, YouTube, Facebook en Twitter. Altijd. Overal. NOS.

► VOLG ONS HIER:
https://www.nos.nl
Twitter: https://twitter.com/NOS
Facebook: https://www.facebook.com/nos/


Kijktijd: 2:16
Publisher: NOS

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.