Vrouwen-beschermingsteam confronteert Zuid-Sudanese mannen met gedrag


“Er is hier zoveel potentie, en de mensen verlangen ernaar om hun land op te bouwen. Daarom willen wij hen helpen. Ze willen dat we investeren in banen, in landbouw en ze willen een betrouwbare overheid. De mensen willen echt vooruit. En als we de zaken nu niet goed aanpakken en niet de weerbaarheid van mensen vergroten, dan zal dit land mislukken.”

Na een jarenlange burgeroorlog in Zuid-Sudan werd in september 2018 eindelijk een vredesakkoord getekend. De Nederlandse overheid wil in dit jongste land ter wereld graag een duurzame vrede ondersteunen, en bijdragen aan een betere toekomst voor alle Zuid-Sudanezen.
Nederland richt zich op vijf zogenaamde “hubs of stability”, gebieden waar het relatief veilig is. Hier worden ontwikkelingsprogramma’s uitgevoerd met als doel de voedselzekerheid te vergroten, de rechtstaat te versterken, jongeren aan het werk te helpen, en de toegang tot veilig drinkwater te verbeteren. Als dit hier succesvol is, kan het later worden uitgebreid naar de rest van het land.

De boeren die terugkeren krijgen met Nederlandse hulp training, zaden en gereedschap zodat ze hun land weer kunnen bewerken. Binnen het Nederlandse programma om de voedselzekerheid te verbeteren worden wegen gerepareerd zodat boeren makkelijker hun producten kunnen vervoeren en verkopen op markten in de buurt.

Seksueel en gendergerelateerd geweld is een groot probleem in Zuid-Sudan. Het is essentieel om de cultuur van straffeloosheid te doorbreken, en slachtoffers van seksueel geweld toegang te bieden tot de rechtspraak en juridische bijstand.
Vrouwen krijgen training hoe ze het best kunnen omgaan met gendergerelateerd geweld in hun dorp. Dit ‘vrouwen-beschermingsteam’ gaat gezamenlijk naar mannen om ze te confronteren met hun gedrag, en probeert oplossingen te vinden om de positie van de vrouwen te verbeteren.


Kijktijd: 5:49
Publisher: ministerieBZ

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur