Verplicht verhuizen van hoogbejaarde bewoners

De rust van hoogbejaarde ouderen in het Amsterdamse De Drie Hoven wordt verstoord als bekend wordt dat het verzorgingshuis moet sluiten. Simon Geleijnse stelde er Kamervragen over.

De rust van de hoogbejaarde ouderen die wonen in De Drie Hoven in Amsterdam wordt begin 2018 bruut verstoord als bekend wordt dat het verzorgingshuis moet sluiten. Marijke Schonewille legde de onzekerheid en onrust die dat nieuws veroorzaakte op camera vast en maakte met die beelden de serie ‘Uitgewoond’. Het zijn aangrijpende beelden; niet bepaald van de liefdevolle bejegening, de compassie en de zorgvuldige begeleiding en uitvoering van het gehele verhuisproces die je ouderen op deze leeftijd zou toewensen. Kamerlid Simon Geleijnse stelde er vragen over aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Regels en richtlijnen

“Vindt u dat hier sprake is van correcte, veilige en persoonsgerichte zorg?”, vroeg het Kamerlid van 50PLUS aan de bewindsman. Geleijnse wil ook weten in hoeverre het ministerie van VWS toeziet op zulke verplichte verhuizingen van ouderen. “Zijn er regels voor het – al of niet tijdelijk – verplicht verhuizen van groepen ouderen, voor wat betreft de vereiste minimale informatievoorziening rond de verhuizing, de veiligheid van het bestaande wooncomplex en het tijdpad en de duur van het verhuizingstraject? En zijn er richtlijnen voor het betrekken hierbij van familie, verzorgenden en mantelzorgers, voor de werkwijze van het verlaten van de huidige woonvoorziening en de wijze van aankomst en gewenning in de nieuwe woonvoorziening?”

Eisen formuleren

50PLUS vindt dat in overleg met de sector globale minimale vereisten geformuleerd moeten worden voor verhuizingen van groepen bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen. En dat nagegaan moet worden hoe voormalige bewoners van verzorgingshuizen een verhuizing naar een andere woonvoorziening ervaren en doorstaan hebben. “Ik ben ook benieuwd naar het aantal nieuwe psychosomatische aandoeningen en sterfgevallen in de periode voor en na een verplichte verhuizing”, zegt Geleijnse, die minister De Jonge naar deze cijfers heeft gevraagd.

Hele afdeling verhuizen

Kamerlid Geleijnse vroeg ook om cijfers over de leeftijd en de technische staat van bestaande verzorgings- en verpleeghuizen in Nederland. “Ik wil weten in hoeverre sluiting of renovatie met gedwongen vertrek verwacht wordt ofwel gepland is. Wat 50PLUS betreft moet er – als het niet anders kan en een verhuizing echt noodzakelijk is – getracht worden zoveel mogelijk een hele groep of volledige afdeling te verhuizen naar eenzelfde andere locatie. Ik wil graag weten hoe de minister dat ziet”, aldus Simon Geleijnse, die ook van de bewindsman wil weten hoe de vraag naar verzorging- en verpleegplaatsen in de ouderenzorg zich gaat ontwikkelen tot en met 2040. •

Ervaringen op dit gebied? Kamerlid Simon Geleijnse hoort graag uw verhaal. U kunt mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

► Bekijk de serie ‘Uitgewoond’: klik hier

© 16 mei 2019


Titel: Verplicht verhuizen van hoogbejaarde bewoners
Datum: 2019-05-16 12:19:37
Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken.