Úw ondersteuning, de griffie | RaadsledenNieuws

Geplaatst op 19 januari 2017

De minister van BZK vindt dat raadsleden recht hebben op goede ondersteuning en dat hebben raadsleden zeker. Raadsleden kunnen dit vooral zelf regelen. Een kwalitatief en voldoende bemenste griffie is het fundament voor de ondersteuning van alle raadsleden.

Nog te vaak is een griffie onderbemenst, een (halve) griffier met soms nog een halve griffiemedewerkster. De plaatsvervangend griffier is dan een ambtenaar uit de organisatie die alleen inspringt als de griffier ziek is. Met een dergelijke invulling van de griffie doet de raad zichzelf te kort. De andere kant is dat gemeenteraden doorslaan en van de griffie een heuse, zeer uitgebreide, afdeling maken. De griffier is dan vooral bezig met het runnen van de afdeling.

Nu is er natuurlijk verschil tussen grote en kleine gemeenten. Maar de grootte van de gemeente is niet alleen bepalend. Hoe actief wil de raad zijn? Vindt de raad dat de griffie(r) daadwerkelijk zorgt voor optimale ondersteuning? Wil de raad verschillende activiteiten?  Voor een actieve raad is meer menskracht nodig, dan bij een raad die naast de gebruikelijke vergaderingen geen extra activiteiten wil. Maar vooral; heeft de raad oog voor de noodzakelijke ondersteuning voor álle raadsleden, de nieuwelingen en de meer ervarene?

Zelf ben ik een voorstander van een zo klein mogelijke griffie, maar dan wel zodanig dat de motor kan blijven draaien ten allen tijde. Beter een parttime griffier met een parttime plaatsvervanger, dan alleen een voltijd griffier en een plaatsvervanger (in naam) uit de organisatie. Voor een grotere gemeente is het handig om bijvoorbeeld en eigen communicatieadviseur en juridisch adviseur op de griffie te hebben, maar je kan de griffie ook beperkt in omvang houden door afspraken te maken met de gemeentesecretaris over inzet van inhoudelijke ambtenaren uit de organisatie.

Belangrijk is in ieder geval dat de griffie daadwerkelijk ingezet wordt om de ondersteuning van de raad zo optimaal mogelijk te laten zijn. De griffie doet daarbij niet alles zelf maar regelt de inzet van inhoudelijk deskundigen waar nodig. De raad is ten slotte het hoogste bestuursorgaan. Als de raad zich zelf serieus neemt dan is er een professioneel functionerende griffie geregeld!

Titel: Úw ondersteuning, de griffie | RaadsledenNieuws

Datum: 19 January 2017 | 11:40 am

Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken.

Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur