‘Trump kan Iran niet aanvallen’: Coen de Jong en Rob de Wijk | #Trump #Iran


De hardliners in de VS – zoals John Bolton en Mike Pompeo – roepen steeds meer weerstand op bij de bondgenoten, ook in Nederland. Hoe lang tolereert Europa het intimiderende gedrag van Washington nog?

De Amerikaanse president Donald Trump blies allerlaatste moment een vergeldingsaanval op Iran af. Rob de Wijk stelt dat zo’n aanval tot een enorme escalatie kan leiden. ‘Trump heeft zich op het laatste moment gered uit een zelfgecreëerd probleem’.

De VS kunnen een oorlog tegen Iran niet winnen met conventionele wapens. Iran kan op zijn beurt weer niet de olietoevoer uit de Perzische golf afknijpen. Omdat er genoeg olie en gas wereldwijd beschikbaar zijn is het ‘oliewapen’ bot geworden. Cyberaanvallen over en weer zijn wel te verwachten.
Door de atoomdeal met Iran op te zeggen creëert Trump een reden voor de Iraanse moellah’s om juist wel een atoombom te willen ontwikkelen. De kans dat de VS het Iraanse atoomprogramma kunnen stoppen is vrijwel nihil. De Revolutionaire Garde in Iran, die onder commando staan van de hoogste leider Ayatollah Khamenei, zien hun kans schoon om vol te gaan voor en atoombom.

Washington wordt inzake Iran beïnvloed door zowel Saoedi-Arabië als Israël, die samen met de hardliners rond Trump een driehoek vormen. Te verwachten valt dat inlichtingendiensten steeds wildere claims zullen doen om Iran in een kwaad daglicht te stellen. De Wijk stelt dat claims van inlichtingendiensten met scepsis bekeken moeten worden.


Kijktijd: 48:32
Publisher: Cafe Weltschmerz

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur