TK2017 – Interview Norbert Klein (Vrijzinnige Partij)

Met de verkiezingen in zicht geeft BestuurlijkNieuws.nl alle kandidaten voor de Tweede Kamer verkiezingen TK2017 de mogelijkheid zich te presenteren in onze interview rubriek ’10 vragen aan…’. Vandaag ons interview met…

Norbert Klein

1. Wat is uw naam en politieke partij?

Norbert Klein, Vrijzinnige Partij.

2. Waar kunnen we u en uw partij online vinden?

www.vrijzinnigepartij.nl.

3. Welke rol speelt u binnen de partij en wat wilt u bereiken?

Lijsttrekker en Tweede Kamerlid.

4. Wat wilt u graag veranderen of anders zien; wat is uw belangrijkste doelstelling?

Bestuurlijk ligt de nadruk te veel op het systeem met zijn bureaucratie, daardoor dreigen mensen niet vrij te zijn, wat uiteindelijk het doel van vrijzinnige politiek is. Het middel om dat te bereiken is de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen boven de 18 jaar.

5. Wat is er leuk aan de politiek en waar ergert u zich aan?

Leuk vertaal ik als boeiend, en wat politiek zo boeiend maakt is het omgaan met mensen en met de zeer grote diversiteit aan maatschappelijke vraagstukken die om een vrijzinnig antwoord vragen. Ik erger me aan het gebrek van echte inhoudelijke discussie in de Tweede Kamer. Het is te veel vliegenvangen en puntje drukken.

6. Hoeveel tijd bent u kwijt aan politieke activiteiten en wat doet u naast deze activiteiten?

Ik ben full time bezig met de politiek. Daarnaast heb ik mijn sociale activiteiten en vrijwilligerswerk.

7. Wie is uw (politieke) held of voorbeeld?

Ik bewonder mensen die ondanks tegenwind gewoon kun koers vasthouden. Het geloof in de idealen waar je voor staat, maakt dat je door gaat. Een goed voorbeeld vind ik senator Bernie Sanders, al jaren onafhankelijk politicus en staan voor waar hij voor staat.

8. Bij welke partij ziet u veel en bij welke partij ziet u weinig overeenkomsten?

Die vraag is niet te beantwoorden. Zoals ik aangaf , zijn er heel veel maatschappelijk vraagstukken die om een antwoord vragen. De vrijzinnig politieke koers gaat uit van een wereldse visie met een positief mensbeeld. Ook staan we erg voor rechtsstatelijkheid als basis die we op orde moeten houden. Vanuit dat perspectief hebben we weinig overeenkomsten met de PVV.

9. Wanneer zijn voor u de Tweede Kamer verkiezingen op 15 maart geslaagd?

Voor mij zijn de verkiezingen geslaagd als een deel van de kiezers heeft laten zien door hun stem dat de Vrijzinnige Partij een plaats heeft in de Nederlandse politiek in de traditie van vrijzinnigheid.

10. Wilt u verder nog iets delen met de bezoekers van BestuurlijkNieuws.nl?

Het kiesrecht is een belangrijk recht om medezeggenschap van mensen inhoud te geven naast vele andere belangrijke mogelijkheden zodat jij telt mee geen wassen neus is. Kiesrecht is vooral bedoeld om zo een volksvertegenwoordiging ook echt een afspiegeling van de samenleving te laten zijn. Daarom is het belangrijk dat die grote verscheidenheid in de samenleving ook in de Tweede Kamer te laten weerspiegelen door te stemmen met verstand vanuit het hart in plaats vanuit angst voor “de ander”, wie dat dan ook mag zijn.

Hartelijk dank voor het interview Norbert en veel succes met de campagne.
Jos Jaspers
Team BestuurlijkNieuws.nl

BestuurlijkNieuws.nl heeft alle partijen die deelnemen aan de Tweede Kamer verkiezingen op 15 maart 2017 geinformeerd over de ’10 vragen aan…’ interview rubriek. Het is aan partijen, communicatieafdelingen, secretariaten en persvoorlichters om de uitnodiging van BestuurlijkNieuws.nl naar haar kandidaten door te sturen.

Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur