TK2017 – Interview Matthijs Pontier (Piratenpartij)

Met de verkiezingen in zicht geeft BestuurlijkNieuws.nl alle kandidaten voor de Tweede Kamer verkiezingen TK2017 de mogelijkheid zich te presenteren in onze interview rubriek ’10 vragen aan…’.

Vandaag ons interview met…

Matthijs Pontier (Piratenpartij)

Versie 2

1. Wat is uw naam en politieke partij?

Mijn naam is Matthijs Pontier en ik ben kandidaat #2 voor de Piratenpartij bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017

2. Waar kunnen we u en uw partij online vinden?

https://tk2017.piratenpartij.nl/kieslijst/matthijs-pontier/
www.linkedin.com/in/matthijspontier
https://twitter.com/Matthijs85
https://www.facebook.com/MatthijsPiraat
https://programma.piratenpartij.nl

3. Welke rol speelt u binnen de partij en wat wilt u bereiken?

Ik ben kandidaat voor de Tweede Kamer en wil dus graag de Kamer in, om daar onze visie uit te dragen, goede ideeën op de agenda te zetten en te werken aan een samenleving waarin onze rechten beschermd worden en jij weer de dienst uitmaakt.

4. Wat wilt u graag veranderen of anders zien; wat is uw belangrijkste doelstelling?

De macht is in Nederland steeds ongelijker verdeeld. Overheden misbruiken aanslagen en criminaliteit om mensen bang voor elkaar te maken. Met hulp van technologie trekken ze steeds meer macht naar zich toe, ten koste van onze vrijheid. Tegelijkertijd gebruiken commerciële bedrijven nieuwe technologie om zo snel mogelijk een nieuwe markt te monopoliseren en kleine zelfstandigen uit te buiten.
Macht corrumpeert, dus er is meer reden om bang te zijn voor te machtige overheden en bedrijven, dan voor elkaar. We kunnen technologie juist gebruiken om vrijer te worden en de power of the masses sterker te laten worden dan bestaande machtscentra.
Als Piratenpartij hebben we de oplossingen om macht te decentraliseren. Met vergaande transparantie, directere democratie, bescherming van burgerrechten en een economie die gericht is op kopiëren en netwerken in plaats van beperkingen en centrale controle.
“We vinden privacy niet alleen belangrijk omdat we niet bespied willen worden, maar ook omdat het anders de controleurs te veel macht geeft. We vinden democratie en transparantie niet alleen belangrijk omdat we vinden dat de huidige politici er te vaak een potje van maken, maar omdat de geschiedenis laat zien dat macht corrumpeert en een te machtige overheid deze macht vaak in haar eigen voordeel gaat inzetten. En we vinden vrijheid van informatie niet alleen belangrijk omdat we lekker gratis films, muziek en boeken willen kunnen downloaden, maar ook omdat kennis macht is, en de copyrightindustrie haar macht misbruikt om zowel artiesten als consumenten uit te buiten.”

Binnen de Piratenpartij ligt mijn focus op vernieuwing van de democratie, de economie, het onderwijs en de zorgstelsel. Men zegt dat data het nieuwe goud is. Dat is geweldig nieuws, want data kun je vrijwel gratis vermenigvuldigen. Wij zijn de enige partij die weet hoe je dit kunt gebruiken om een innovatieve netwerkeconomie te creëren, waarin belangrijke grondrechten gerespecteerd worden. Dat begint in het onderwijs. In e-democracy systemen en G1000-burgerfora kunnen we bovendien de beste ideeën van Nederland verzamelen en realiseren. Op deze manier spelen politici niet de baas, maar is het jouw keuze welke ideeën worden uitgevoerd.

5. Wat is er leuk aan de politiek en waar ergert u zich aan?

Het is leuk om met zulke goede ideeën dat andere politici zich daar wel achter moeten scharen en onderwerpen op de agenda te zetten waar andere politici het juist liever niet over hebben. Dit doen we nu ook al met succes in Amsterdam-West en Waterschap Amstel Gooi en Vecht, waar we al vertegenwoordigd zijn als Piratenpartij.

Ik erger me eraan dat het partijpolitieke systeem tot beslissingen leidt waar de meeste mensen helemaal niet achter staan. Ook al denk ik dat veel politici met de beste bedoelingen de politiek ingaan, het systeem zorgt ervoor dat ze toch slechte beslissingen nemen. Als je eenmaal verkozen bent, krijg je te maken met lobby-belangen, en persoonlijke belangen (je herverkiezing of je volgende baan buiten de politiek). Zelfs met de beste bedoelingen is het heel lastig je beslissingen hier niet door te laten beïnvloeden. Buiten dat ontstaat door coalitievorming een handjeklap waarin verschillende standpunten worden uitgewisseld, ook al staat een groot deel van de bevolking daar vaak niet achter.
Daarom wil de Piratenpartij het politieke systeem juist aanpassen, met e-democracy, burgerfora en een kabinet dat niet gevormd wordt door politieke partijen, maar via een open en transparante sollicitatieprocedure waar juist ook niet-politici aan mee kunnen doen, want de beste bestuurders zitten echt niet alleen maar in de 2% van de bevolking die lid is van een politieke partij.

6. Hoeveel tijd bent u kwijt aan politieke activiteiten en wat doet u naast deze activiteiten?

Momenteel doe ik eigenlijk weinig anders dan campagnevoeren voor de Piratenpartij en voor onze ideeën, maar ik heb een achtergrond als wetenschapper. In mijn promotie-onderzoek en postdoc ontwikkelde ik emotionele intelligentie en ‘moreel besef’ voor robots en computers. Ik kreeg uitgebreide media-aandacht voor mijn onderzoek en de documentaire Ik ben Alice won uiteindelijk de prestigieuze NWO/KNAW-Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie.

7. Wie is uw (politieke) held of voorbeeld?

Ik ben eigenlijk niet zo van de verheerlijking van personen, maar Birgitta Jonsdottir, de voorvrouw van de Piratenpartij in IJsland, is wel een groot voorbeeld voor me. In de Tweede Kamer vind ik Marianne Thieme en Pieter Omtzigt erg sterk

8. Bij welke partij ziet u veel en bij welke partij ziet u weinig overeenkomsten?

Ik zie natuurlijk de meeste overeenkomsten met de Piratenpartijen in andere landen, zoals bijvoorbeeld in IJsland waar we een van de grootste partijen zijn. Maar in Nederland zie ik het meeste overeenkomsten met de Partij van de Dieren. Verder liggen GroenLinks, D66 en de SP inhoudelijk ook redelijk dichtbij ons, maar zij zijn wel nog sterker dan de Partij van de Dieren onderdeel geworden van het partijpolitieke systeem dat wij juist zo graag willen bestrijden. Zie ook ons antwoord op Vraag 5

9. Wanneer zijn voor u de Tweede Kamer verkiezingen op 15 maart geslaagd?

Het lijkt er nu op dat we minimaal een zetel gaan halen. Als dit lukt zijn de verkiezingen wat mij betreft al geslaagd. Ook met maar 1 zetel kun je vanuit de Kamer goede ideeen op de agenda zetten en vragen stellen die anders niet gesteld zouden kunnen worden. De Partij voor de Dieren laat nu al mooi zien dat je geen grote partij hoeft te zijn om je ideeen voor elkaar te krijgen. Maar ik hoop natuurlijk wel dat we meerdere zetels gaan behalen.

10. Wilt u verder nog iets delen met de bezoekers van BestuurlijkNieuws.nl?

Ik hoop dat dit verhaal je aanspreekt, maar ook al stem je niet op mij, ga in ieder geval stemmen! De verkiezing van Trump laat zien wat er gebeurt als je de thuisblijvers laat beslissen hoe de verkiezingen verlopen.

Hartelijk dank voor het interview Matthijs en veel succes met de campagne.
Team BestuurlijkNieuws.nl

BestuurlijkNieuws.nl heeft alle partijen die deelnemen aan de Tweede Kamer verkiezingen op 15 maart 2017 geïnformeerd over de ’10 vragen aan…’ interview rubriek. Het is aan partijen, communicatieafdelingen, secretariaten en persvoorlichters om de uitnodiging van BestuurlijkNieuws.nl naar haar kandidaten door te sturen.

Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur