Terneuzen wil pionieren met ‘gratis geld’ voor inwoners

Ook buiten Nederland zijn kleinschalige proeven met vormen van een basisinkomen in opmars.

Europa

In Europa zijn de ogen naast Nederland gericht op Finland. Daar kunnen 2000 Finnen zonder werk de komende tijd op 560 euro per maand rekenen. In Groot-Brittannië is een aantal Schotse gemeenten ermee bezig.

Zwitserland stemde vorig jaar juist nog tegen een grootschalig plan voor een basisinkomen.

Canada, Kenia

In de Canadese provincie Ontario is de overheid bezig met een proef. Via een online enquête kunnen Canadezen tot het eind van de maand hun mening geven.

Het Amerikaanse GiveDirectly werkt in Kenia aan een grootschalig experiment met verschillende vormen van basisinkomens. Het plan: gedurende twaalf jaar krijgen meer dan 26 duizend mensen in 200 dorpen een vorm van inkomen, zoals dagelijks 75 dollarcent per volwassene.

Silicon Valley

In de VS komt een initiatief vanuit Silicon Valley. Y Combinator, een bedrijf dat in start-ups investeert, wil 100 families in Oakland zonder tegenprestaties van een maandelijks inkomen gaan voorzien. Ze zouden zelfs naar het buitenland mogen verhuizen.

India

In Madhya Pradesh, India, zijn inmiddels twee pilots in samenwerking met onder andere Unicef succesvol afgerond. In 2010 ontvingen zo’n 6000 mensen tussen een jaar en anderhalf jaar geld zonder voorwaarden.

Onderzoekers concludeerden achteraf dat het geld een positieve invloed had op de gezondheid, voeding, scholing, productiviteit en het ondernemerschap van deelnemers. 

Titel: Terneuzen wil pionieren met ‘gratis geld’ voor inwoners

Datum: 23 January 2017 | 8:32 am

Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken.

Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur