Stadsleven: van wie is de weg?


Het is oorlog op het wegdek. Auto’s, fietsen, bussen, scooters, bakfietsen, trams, riksja’s, bierfietsen, allemaal strijden ze om de ruimte op de weg en op het fietspad. Ondertussen veranderen die weg en dat fietspad ook: de ‘shared space’ en de fietsstraat waar de auto te gast is, winnen overal terrein. Van wie is de weg?

Programma:

Programma:

Ontwerper van openbare ruimte van Amsterdam Ruwan Aluvihare (‘Mister Fiets’) laat aan de hand van het vernieuwde Leidseplein en het Beursplein en de ‘shared space’ achter Centraal Station zien dat het verkeer veiliger en soepeler kan worden als je álle regels schrapt.

In Barcelona hebben gemeente en buurtbewoners de handen ineen geslagen om ‘superblokken’ te maken, waarin het autoverkeer naar de randen van de woonwijk wordt verbannen om in het hart van de wijk ruimte te maken voor voetgangers, groen en speeltuinen. Patrick Kappert woont in Barcelona en is intensief betrokken geweest bij de transformatie van zijn eigen buurt tot zo’n ‘superblok’.

En in Amsterdam-West heeft kunstenaar Bert Wouters een manier bedacht om automobilisten tot rust te manen: het 3D fietspad.

Zoals altijd in Stadsleven toont EYE Film Institute een fragment uit het rijke archief en geeft er toelichting bij.

Kenneth Heijns, directeur van het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS), toont de Roboat, die samen met MIT wordt ontwikkeld. Op het ongeplaveide wegdek van de stad – het water – kan deze onbemande vaartuig drijvende bruggen en podia creëren, vuilnis ophalen, en zowel mensen als goederen vervoeren.

Fred Feddes, schrijver over stedenbouw en geschiedenis, geeft een sneak preview van zijn nieuwe boek ‘Fietsstad Amsterdam’, dat in april verschijnt. Wist je dat Amsterdam in de jaren zestig eigenlijk afscheid van de fiets had genomen.

29 november Stadsleven: Van wie is de weg?

Home

Livestream 2018-11-29

Deze video staat ook op:


https://facebook.com/stadsleven/videos/502003756957010

http://www.debalie.tv

https://www.debalie.nl/agenda/podium/stadsleven%3a-van-wie-is-de-weg%3f/e_9783566/p_11772161/

De Balie social media:
https://vimeo.com/debalie
https://youtube.com/debalievideo

https://facebook.com/debalie
https://instagram.com/de_balie

Televisie:
SALTO 1 – Publieke Omroep Amsterdam
Iedere zondag om 20:00 uur. Herhalingen op diverse dagen en tijden. Uitgezonden video’s:
https://salto.nl/programma/de-balie-tv

Site:
https://www.debalie.nl
.


Kijktijd: 2:7:55
Publisher: De Balie

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur