Rutte: CETA-verdrag biedt belangrijke voordelen voor Nederland | Nieuwsbericht

In de ministerraad is vandaag gesproken over het CETA-vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada. ‘Wij denken dat dit vrijhandelsverdrag belangrijke voordelen met zich meebrengt voor de Nederlandse consument en voor het Nederlandse bedrijfsleven,’ zei minister-president Rutte na afloop van de wekelijkse ministerraad. Volgens de minister-president is het streven om het verdrag tijdens de EU-Canada Top van 27 oktober te ondertekenen.

Europese Raad

Het verdrag staat op de agenda van de Europese Raad, die volgende week in Brussel wordt gehouden. Een ander belangrijk onderwerp dat daar besproken wordt is migratie.

Er zijn belangrijke stappen gezet het afgelopen half jaar. Rutte: ‘Maar het betekent zeker niet dat het werk is gedaan. Het is nu vooral heel erg belangrijk dat die afspraken ook worden uitgevoerd.’ Als voorbeeld noemde Rutte daarbij dat de afspraken aan Turkse kant goed worden nagekomen, maar ‘aan Griekse kant kan dat nog aan kracht winnen’.

Oekraïnereferendum

Tijdens de Europese Raad zal Rutte aan zijn Europese collega’s een toelichting geven op de voortgang van de gesprekken over een oplossing van de uitslag van het Oekraïnereferendum. Rutte spreekt in dit verband van ‘een ingewikkelde situatie; een nationale nee-stem in een complexe internationale realiteit.’

‘Het kabinet ziet het als een plicht en verantwoordelijkheid om het uiterste te doen om nationale en internationale belangen in lijn te krijgen. Ik ben daar nog iedere dag mee bezig: in Den Haag, in Kiev en in overleg met de Europese hoofdsteden. Lukt het niet, dan gaan we niet ratificeren. Daar zullen we voor 1 november duidelijkheid over pogen te verschaffen.’

 


Titel: Rutte: CETA-verdrag biedt belangrijke voordelen voor Nederland | Nieuwsbericht
Datum: 14 October 2016 | 1:00 pm
Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken.