Reconstructie 12e eeuwse boerderij


Wauw, wat bijzonder! Naar aanleiding van het mooi artikel in AD De Dordtenaar over het archeologisch onderzoek van RAAP aan de #Ambachtsezoom en de resultaten daarvan, nam Meine Mollema contact met ons op.

Meine bouwde enkele jaren geleden een #reconstructie van een 12e eeuwse boerderij, gebaseerd op vondsten bij #Noordeloos, hemelsbreed op ongeveer 11 kilometer afstand van Ambachtsezoom. Of wij die willen tentoonstellen als deel van de expositie over de Ambachtsezoom in het Gemeentehuis? Graag!

Want het is heel goed mogelijk dat de mensen die actief waren aan Ambachtsezoom, de mensen van Noordeloos kenden en misschien ook in soortgelijke woningen leefden. Dat laatste weten we niet zeker, omdat we wel veel sporen van menselijke activiteiten, maar geen sporen van bebouwing hebben gevonden aan Ambachtsezoom.

Dankzij Meine heeft onze expositie over de Ambachtsezoom nu een nieuwe blikvanger. Meine: “In totaal is hier 700 uur werk in gaan zitten. Ik maakte het gebouw, mijn broer Gerrit maakte de dieren en poppetjes. De schaal is 1:25. We hebben geprobeerd zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te blijven. Dat de ene paal iets dikker is dan de ander, is dan ook geen toeval maar kwam aan het licht tijdens het archeologisch onderzoek door BAAC in 2012.”

Zelfs de klei voor de #maquette komt uit de Giessen. Toch is niet alles exact gelijk aan de 11e eeuw: Boven de deuren zit nu doorzichtig plastic. Wie denkt dat daar oorspronkelijk glas zat, heeft het mis: grote kans dat hier varkensblazen gespannen waren. En wat de wanden betreft: Om ze waterdicht te maken werden die vroeger waarschijnlijk met koeienmest ingesmeerd . “Maar dat heb ik maar achterwege gelaten”, lacht Menke.

Heb jij onze bijzondere expositie al gezien?

#Ambachtsezoom #HendrikIdoAmbacht #zwijndrechtsewaard #archeologie #MeineMollema #reconstructie #boerderij #middeleeuwen #bedrijvenpark #duurzaamondernemen #cradletocradle #eersteambachters #geschiedenis


Kijktijd: 2:9
Publisher: Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken. Volg het nieuws van gemeenten in Zuid-Holland op Twitter of Facebook.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur