Provinciale Staten en de rol van de commissaris van de Koning

Vacature promotie


Wat heeft de com­missaris van de Koning te maken met de Provin­ciale Staten? En waarom kunnen we geen stem uitbrengen voor de commissaris? Met de verkiezingen van de Provinciale Staten in maart 2019 op komst, belichtte het Actualiteitendebat op woensdag 6 februari 2019 dit thema.

Door de recente deconstitutionalisering van de kroonbenoeming is het mogelijk om in de toekomst de positie van commissaris van de Koning verkiesbaar te maken. Maar is het wel wenselijk dat de commissaris wordt gekozen door het volk of door de Provinciale Staten, of verandert daarmee zijn/haar positie teveel?

De panelleden gingen in op bovenstaande vragen. Ook kwamen de taken van commissarissen aan bod, om een beter inzicht te krijgen in de werkzaamheden die zij zowel op provinciaal als nationaal niveau verrichten.

Joop van den Berg (emeritus hoogleraar en voormalig Eerste Kamerlid) verzorgde de inleiding en nam deel aan het panel. Han Polman (commissaris van de Koning van Zeeland), Jan Franssen (staatsraad en voormalig commissaris van de Koning van Zuid-Holland) en Lamyae Aharouay (presentator podcast Haagse Zaken bij NRC) namen ook deel aan het panel.

Het debat werd gemodereerd door Marleen de Rooy, verslaggever bij NOS.


Kijktijd: 1:13:21
Publisher: Montesquieu Instituut

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.


Online projecten en diensten