Primeur voor Singapore: eerste ASEAN-land met EU-handelsakkoord | RVO.nl


Gepubliceerd op: 21 november 2019 | Gewijzigd op: 22 november 2019

Op 21 november is het handelsakkoord tussen de EU en Singapore ingegaan. Een bijzondere gebeurtenis, want dit is het eerste EU-handelsakkoord met een land in Zuidoost-Aziƫ.

Nu het handelsakkoord actief is, gelden in Singapore geen invoerrechten meer voor EU-producten. Andersom schaft de EU in stappen invoerrechten af voor de meeste producten uit Singapore.

Daarnaast is het nu makkelijker voor EU-bedrijven om met diensten de Singaporese markt te betreden of zich in te schrijven voor aanbestedingen van de Singaporese overheid.

Singapore grote handelspartner

Het akkoord moet de handel tussen de EU en Singapore versterken. De handelsrelatie is nu al sterk: Singapore is de grootste handelspartner van de EU in Zuidoost-Aziƫ. In 2018 exporteerde de EU 33 miljard aan goederen richting Singapore. Aan de importkant kwam er voor 20 miljard aan goederen naar de EU.

De Nederlandse handel met Singapore leverde hier een flinke bijdrage aan. De pagina Handel Nederland – Singapore biedt u meer informatie over deze handel. Hier vindt u ook een top 3 van in- en uitvoerproducten.

Wat betekent het akkoord voor u?

Het wegvallen van invoertarieven betekent dat u goederen goedkoper kunt aanbieden op de Singaporese markt en die dus aantrekkelijker maakt voor lokale afnemers. Zo betaalde u tot 21 november 2019 nog 7% BTW en accijnzen bij de invoer van alcoholische dranken. Onder het handelsakkoord hoeft u die heffingen niet meer te betalen.

Wilt u weten hoe het zit met invoerrechten voor uw product? Raadpleeg dan de Market Access Database. Als u Singapore selecteert en uw HS-code invult, vindt u de specifieke regels die gelden voor uw product.

Meer weten?

Op de website van VNO-NCW leest u meer over hoe Nederlandse bedrijven van het handelsakkoord kunnen profiteren.


Titel: Primeur voor Singapore: eerste ASEAN-land met EU-handelsakkoord | RVO.nl
Datum: 2019-11-21 16:31:22
Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur