‘Philip Morris wil met nieuwe sigaret dat mensen blijven roken’


“Een gezonde sigaret bestaat niet. Het gezonde alternatief is stoppen met roken.” Esther Croes, arts en epidemioloog bij het Trimbos Instituut, waarschuwt dat de nieuwe e-sigaret van Philip Morris net zulke schadelijke effecten heeft als gewone sigaretten.

“Zelfs een heel geringe blootstelling aan tabaksproducten kan al leiden tot schade. Mensen die minderen met roken hebben bijvoorbeeld geen gezondheidswinst. Ook overlijden er elk jaar nog duizenden mensen aan meeroken. Een geringe blootstelling wil niet zeggen dat er geen risico is”, vertelt Croes.

De ambitie van Philip Morris is om sigaretten te vervangen door een minder schadelijk alternatief. De IQOS, doet dat door tabak te verhitten in plaats te verbranden. Uit eigen onderzoek blijkt dat de damp 90 tot 95 procent minder schadelijke stoffen bevat dan de rook van een gewone sigaret.

Croes staat argwanend tegenover dat onderzoek. “Al het onderzoek komt uit de koker van de tabaksindustrie en is gedaan op ratten en muizen. Ook zegt het niets over de langetermijngevolgen. Onafhankelijk onderzoek over dit product is bijna niet te vinden.”


Kijktijd: 5:14
Publisher: Nieuwsuur

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur