Parlement zal stemmen over de nieuwe Europese Commissie | Nieuws

De plenaire stemming op woensdag zou een einde moeten brengen aan het lange en zorgvuldige onderzoek van het Parlement over het voorgestelde team kandidaat-commissarissen. Het doel van dit onderzoek was om ervoor te zorgen dat het uitvoerende orgaan van de EU de democratische legitimiteit heeft om te handelen in het belang van de Europeanen.

Sinds Ursula von der Leyen in juli verkozen werd door Europarlementsleden als Commissievoorzitter, organiseerden parlementaire commissies met elke kandidaat hoorzittingen – van eind september tot midden november – om te oordelen of elk van hen bekwaam is voor de voorgestelde portefeuille.

Op 21 november zijn de politieke groepsleiders en Parlementsvoorzitter Sassoli overeengekomen dat het onderzoeksproces is afgesloten en dat het Parlement klaar is om de laatste plenaire stemming te houden.

Op woensdag 27 november zal de verkozen Commissievoorzitter Ursula von der Leyen haar team en het programma van de nieuwe Commissie voorstellen. Na een debat zullen Europarlementariƫrs, aan de hand van een gewone meerderheid, beslissen of deze Commissie verkozen wordt of niet.

Indien verkozen, zal de nieuwe Commissie van start gaan op 1 december.

Bekijk het debat en de stemming live op onze website of op onze Facebookpagina.


Titel: Parlement zal stemmen over de nieuwe Europese Commissie | Nieuws
Datum: 2019-11-21 17:20:30
Publisher: Europees Parlement
Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken, daar is vaak een PDF beschikbaar.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur