Parlement stemt op 27 november over nieuwe Europese Commissie | Nieuws

De Conferentie van voorzitters van het Europees Parlement – die bestaat uit de Parlementsvoorzitter samen met de voorzitters van de verschillende politieke fracties – kwam vandaag samen om de hoorzittingen met de kandidaat-commissarissen te evalueren. Tijdens de bijeenkomst werd van gedachten gewisseld met de drie voorgedragen uitvoerende vicevoorzitters van de Commissie – Frans Timmermans, Margrethe Vestager en Valdis Dombrovskis – en heeft de Conferentie van voorzitters de hoorzittingen met alle voorgedragen commissarissen definitief geëvalueerd. De Conferentie analyseerde ook de evaluatiebrieven van de bevoegde parlementscommissies en de aanbeveling van de Conferentie van commissievoorzitters. Hierna heeft zij de hoorzittingen formeel afgesloten. 

Na de bijeenkomst verklaarde Parlementsvoorzitter Sassoli: “De afgelopen twee maanden heeft het Europees Parlement zijn democratische rol gespeeld door de presentaties van de voorgestelde commissarissen nauwlettend te controleren. De hoorzittingen waren diepgravend en soms moeilijk, maar ze bieden de parlementsleden een unieke en transparante manier om na te gaan of de kandidaat-commissarissen geschikt zijn voor het werk dat hen te wachten staat. Vandaag hebben we de eindbeoordeling afgerond en zijn we klaar om over het volledige college van commissarissen te stemmen.

In de komende vijf jaar zal Europa met veel problemen te maken krijgen – gaande van langetermijnoplossingen op het gebied van asiel en migratie tot het leiden van de wereld in de strijd tegen klimaatverandering. We hebben een Europese Commissie nodig die klaar staat om op te treden in kwesties die van belang zijn voor de Europeanen. Als directe schakel met de Europese burgers zal het Parlement de Commissie ter verantwoording blijven roepen en ervoor zorgen dat zij haar beloften nakomt.”

De stemming in het Parlement vindt plaats op woensdag 27 november om 12.00 uur, na een presentatie door Ursula von der Leyen van het college van commissarissen en hun programma.


Titel: Parlement stemt op 27 november over nieuwe Europese Commissie | Nieuws
Datum: 2019-11-21 14:13:05
Publisher: Europees Parlement
Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken, daar is vaak een PDF beschikbaar.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur