Onder Amsterdammers: Wethouder Udo Kock – Over de Voorjaarsnota en harde keuzes #Amsterdam


Spannende tijden voor wethouder Udo Kock (Economische Zaken, Financiën). Onlangs presenteerde hij zijn “tot nu toe meest uitdagende Voorjaarsnota” waarin moeilijke keuzes zijn gemaakt. Zo verhoogt Amsterdam de lasten om tegenvallers op te vangen. Toeristen, automobilisten en ambtenaren draaien hier voor op. Tegelijkertijd zei burgemeester Halsema in haar nieuwjaarsspeech dat “te weinig Amsterdammers profiteren van de groei van de stad en de stijgende welvaart”. Wat is Kocks antwoord op de economische ontwikkeling in de stad? Hoe zorgen we dat we de Amsterdamse welvaart beter verdelen?

In Onder Amsterdammers praten we met de wethouder Economische Zaken over expats, bedrijven, de Amsterdamse economie, welvaart en (toeristen-)belastingen. Over financiële keuzes die op veel Amsterdammers effect zullen hebben.

Want hoewel Amsterdam er financieel goed voorstaat zijn er flinke tegenvallers: bijvoorbeeld het onderhoud aan de kades dat honderden miljoenen euro’s gaat kosten én de verminderde financiële bijdrage vanuit het Rijk. Koninklijke Horeca Nederland liet ondertussen van zich horen: zij maken zich zorgen om keuzes van het college: hogere toeristenbelastingen raken ook hun bedrijven, zeggen zij.

Met onder andere:

– Politiek journalist bij Het Parool Ruben Koops. Hoe verhoudt de voorjaarsnota zich tot de aangekondigde plannen van de coalitie? En hoe gevoelig zijn de genomen maatregelen voor Amsterdammers?

– Kees Noorman, directeur van ondernemersvereniging ORAM, en Pim Evers (directeur KHN Amsterdam), gaan het gesprek met de wethouder aan over de economie en bedrijvigheid van de stad. Wat doet de gemeente voor de ondernemers in de stad? En waar is de ruimte voor werk?

– Stadmaker en econoom Najah Aouaki komt al jaren op voor de kleine ondernemers in de stad. Met het Javakwartier zorgt ze dat de doorzettende gentrificatie de lokale winkeliers niet fataal wordt. Hoe kan de economische groei van de stad alle Amsterdammers helpen?

– Spoken word artist en muzikant Robin Block leest de Voorjaarsnota: welk beeld van de stad ligt er achter de beleidstaal?

Programmamaker en presentator
Tim Wagemakers

Onder Amsterdammers

De Balie daagt in 2019 de wethouders van het nieuwe college uit in gesprek te gaan met Amsterdammers over hun belangrijkste dossiers. Wat willen ze bereiken? En hoe nemen ze Amsterdammers mee in hun verhaal? Onder Amsterdammers is dé onafhankelijke politieke talkshow van Amsterdam. Zo spraken we al met Laurens Ivens, Sharon Dijksma, Marjolein Moorman, Touria Meliani en Rutger Groot Wassink en vervolgen we de reeks in juni met wethouder Van Doorninck.

Livestream 2019-05-27

Deze video staat ook op:


https://facebook.com/debalie/videos/421407691744718

Was ook live op At5.
Herhaling: vrijdag 19.00 uur
https://www.at5.nl/artikelen/194348/welvaart-en-belastingen-wethouder-udo-kock-vanavond-in-talkshow-onder-amsterdammers

https://debalie.nl/agenda/onder-amsterdammers-udo-kock/

http://www.debalie.tv

De Balie social media:

https://vimeo.com/debalie
https://youtube.com/debalievideo

https://facebook.com/debalie
https://instagram.com/de_balie

Televisie:

SALTO 1 – Publieke Omroep Amsterdam
Iedere zondag om 20:00 uur. Herhalingen op diverse dagen en tijden. Uitgezonden video’s:
https://salto.nl/programma/de-balie-tv

At5 – Onregelmatige uitzendingen.

Site:

Homepage


.


Kijktijd: 2:4:
Publisher: De Balie

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur