Octrooiblog: Wat hebben 90 miljoen octrooien jou te vertellen?

Een zaagmachine die op windenergie loopt. Disruptieve technologie? Ja, uit 1593. Welke ontwikkelingen nu trending zijn, kun je afleiden uit recente octrooien.

Een van de eerste Nederlandse octrooien is 15 december precies 424 jaar oud. Het lijkt een simpele uitvinding (en is dat ook), maar het betekende wel een revolutie. Op 15 december 1593 krijgt Cornelis Corneliszoon van Uitgeest octrooi voor zijn zaagmachine op windkracht. Daarmee gaat zagen voortaan 30 keer sneller dan met de hand. Vooral de scheepsbouw profiteert daarvan, wat de VOC de wind in de zeilen geeft. We hebben de Gouden Eeuw eraan te danken.

De uitvinding komt erop neer dat een krukas de draaiing van de molenwieken omzet in een verticale beweging. Die drijft een zaagraam met 2 zagen aan, dat bomen in lengterichting doorzaagt tot planken.


Octrooitekening van de zaagmolen van Cornelis Corneliszoon van Uitgeest

Corneliszoon bouwt de molen van zijn octrooitekening zelf. Zijn slanke molen wordt ‘Het Juffertje’ genoemd.

Inmiddels zit er weinig ontwikkeling meer in machines met heen en weer gaande zaagbladen om stammen in de lengte te verzagen. Octrooidatabank Espacenet laat van de afgelopen 10 jaar maar 225 octrooien zien (bekijk de octrooien). Geen daarvan komt uit Nederland; een houtland is ‘Holland’ allang niet meer.

Technologie op de voet volgen?

Wil je weten wat er in jouw vakgebied speelt? En wie daarmee bezig is? In octrooidatabank Espacenet kun je het goed volgen. Ruim 90 miljoen octrooien vind je er, met technische beschrijvingen en namen van uitvinders en bedrijven. Op octrooien mag je geen inbreuk maken, maar je mag ze wel gebruiken om op door te borduren. Espacenet is gratis te raadplegen. Weten hoe je vindt wat je zoekt? Volg in 2018 één van onze workshops Zelf op zoek in octrooidatabanken.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.

 


Titel: Octrooiblog: Wat hebben 90 miljoen octrooien jou te vertellen?
Datum: 2017-12-15 11:26:34
Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken.