Octrooiblog: Lesgeven over intellectueel eigendom, makkelijker kunnen we het niet maken

Intellectueel eigendom (IE) is bij steeds meer studierichtingen een belangrijk lesonderwerp. Toch zijn docenten huiverig om dit in hun lesprogramma te verwerken. Logisch, want IE is een complex vakgebied waar je je niet zomaar even op inleest.

Maar er is goed nieuws. Met de nieuwste e-learning leert u uw studenten alles wat ze nodig hebben, zonder zelf eerst het wiel uit te vinden.

Een fictief voorbeeld: Techniekstudenten Daan en Frank ontwikkelen iets nieuws: een draagbare accu voor een snoerloze stofzuiger. Na een avondje brainstormen heeft het beestje ook een naam: Backbear. Ondernemend als de mannen zijn, claimen ze nog diezelfde avond de domeinnaam backbear.nl. Maar .. nog geen week later is het feest over. Er ligt een brief van Blackbear BV op de deurmat. De producent van rugzakken beschuldigt Backbear van inbreuk op hun handelsnaam, merkrecht en domeinnaam. Wat een teleurstelling!

Dit debacle hadden Daan en Frank kunnen voorkomen als ze les hadden gekregen over intellectueel eigendom. Als ‘ondernemer van de toekomst’ moet je weten wat je moet doen als andere ondernemers er met jouw idee vandoor gaan. En voorkomen is beter dan genezen. Je bent pas echt klaar voor het ondernemerschap als je ook weet hoe je je eigen idee beschermt.    

Voor veel docenten is IE een ingewikkeld en tijdrovend onderdeel van het lesprogramma. Dat kan ook anders. Sinds kort is er ThatsIP: e-learning speciaal gemaakt voor de student. De modules bevatten theorie, praktijkcasussen zoals die van Daan en Frank, een quiz én – niet onbelangrijk- een docentenhandleiding.
ThatsIP is kosteloos en makkelijk toegankelijk. Je kunt het op verschillende manieren inzetten: als thuiswerkopdracht, in de les of als naslagwerk. Met ThatsIP maak je studenten bewust van het belang van IE. Inderdaad, zonder dat je zelf het wiel helemaal opnieuw uit moet vinden.

Meer weten?

Nieuwsgierig naar deze module? Ga naar www.thatsip.nl en maak uw leven als docent een stuk gemakkelijker. 


Titel: Octrooiblog: Lesgeven over intellectueel eigendom, makkelijker kunnen we het niet maken
Datum: 2019-01-25 12:12:07
Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur