Octrooiblog: Kinderachtige uitvindingen bestaan niet

Een octrooi is een oplossing voor een probleem. Klein of groot. En soms lossen kleine kinderen grote problemen op . Daarom op 1 juni, de Dag van het Kind: 4 ijzersterke octrooien van jonge uitvinders.

Wat doe je als je nog te klein bent om bij het aanrecht te komen? Als je op zoek bent naar een schaar waarmee je ook kunt smeren? Of als je wel eens wat anders wilt dan van voren naar achteren schommelen? Je zoekt het zelf uit en wordt junior-uitvinder.

Femke van der Putten (13): uitvinder van de Sches

Waarschijnlijk snijden de meeste families hun boterhammetjes gewoon met een mes doormidden. Femkes familie niet: haar familieleden knippen hun brood met een schaar. Dat gaat op zich prima. Maar die schaar is niet zo handig als je er – na het knippen – boter mee op je brood wilt smeren. Daarom bedacht Femke in 2007 de Sches: een knip- en smeerschaar. Met haar uitvinding werd ze een van de 8 finalisten van het programma Het Beste Idee van Nederland. In 2009 kreeg ze octrooi op haar scharende mes (bekijk octrooi NL1034448).

Frank Epperson (11): uitvinder van het waterijsje

Op een koude nacht in 1905, in Californië, vond Frank Epperson bij toeval het waterijsje uit. Hij had limonade voor zichzelf gemaakt door limonadepoeder in een glas water te doen. Frank vergat echter zijn drankje op te drinken en liet het ’s nachts buiten staan, met het roerstaafje er nog in. De volgende ochtend was z’n drankje veranderd in een limonade-ijsklomp aan een stokje. Er gingen een paar jaar overheen, maar in 1924 kreeg Frank het eerste octrooi op het waterijsje (bekijk octrooi US1505592).

Links de Sches van Femke van der Putten, rechts het waterijsje uit een reageerbuis (octrooi van Frank Epperson).

Steven Olson (5): uitvinder van de zijwaarts schommelende schommel

De uitvinding van zijn zoon was écht niet bedoeld om de draak te steken met het Amerikaanse octrooisysteem, volgens vader – en octrooigemachtigde – Peter Olson. Hij had zijn zoon gewoon verteld hoe het werkte, met uitvindingen en octrooien. En dat Steven vervolgens de zijwaarts schommelende schommel zou ‘uitvinden’, tja, dat was toeval. Steven kende namelijk alleen reguliere van-voren-naar-achteren-schommels. Dus voor hem was een zijwaartse schommelbeweging nieuw. Dat vond het Amerikaanse octrooibureau uiteindelijk ook. En zo kreeg Steven in 2002 zijn octrooi: bekijk US6368227.

Jeanie Low (5): uitvinder van het uitklapbare opstapje voor kastdeuren

In de meeste huishoudens met kleine kinderen vind je er wel een paar: plastic opstapjes zodat ook de kleintjes overal zelf bij kunnen. Jeanie Low vond ze maar niks. Onhandig, onstabiel en breekbaar. Dus vond ze de kiddie stool uit. Bij de ijzerhandel kocht ze hout, schroeven, scharnieren en magneten en maakte een stevig opstapje dat in- en uitklapt tegen kastdeuren. Het eindresultaat scoorde hoog op haar eisenlijstje waar een goeie uitvinding aan moet voldoen: nuttig, eenvoudig, concreet, handig én aantrekkelijk. In 1990 kreeg ze er octrooi op: bekijk octrooi US5094515.
Octrooitekeningen zijwaartse schommel en kiddiestool
Links de zijwaartse schommel van Steven Olson, rechts de kiddie stool van Jeanie Low.

Uitvinding gedaan, probleem opgelost – en nu?

Heb jij iets bedacht waar iedereen op zit te wachten? En wil je weten wat erbij komt kijken om van jouw idee een succesvol product te maken? Lees dan de brochure Eerste Hulp bij Uitvindingen. Of kijk wat de Nederlandse Orde van Uitvinders voor jou kan doen.

Meer octrooiblogs lezen? Bekijk het overzicht.


Titel: Octrooiblog: Kinderachtige uitvindingen bestaan niet
Datum: 2018-06-01 11:52:00
Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken.