“Met SyRI wordt je sociale klasse bepalend”. Rico Brouwer, Ronald Huissen en Tijmen Wisman


Dinsdag 29 oktober 2019 diende de rechtszaak tegen de Staat over SyRI, het Systeem Risico Indicatie van het ministerie van SZW, waar -met de kennis van nu – ook Tweede Kamerfracties die er eerder vóór stemden, nu anders over denken.

📌 U kunt CafeWS helpen onafhankelijk te blijven, ook in 2020. Ga naar onze site en doneer; Https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer.

De initiatiefnemers van deze bodemprocedure: onderzoeksjournalist Ronald Huissen en Universitair docent Privacy en Data Protection Tijmen Wisman doen in gesprek met Rico Brouwer verslag en leggen uit wat er mis is met SyRI en de wet die het mogelijk maakt: “Met SyRI zet onze overheid de verhouding Staat-burgers op scherp. Alle gegevens die je ooit hebt afgegeven of hebt moeten afstaan, kunnen zonder dat je ergens van wordt verdacht, massaal en onvoorzienbaar tegen je worden ingezet .“

De VN-rapporteur op het gebied van extreme armoede en mensenrechten uitte in een brief aan de rechtbank zijn zorgen over risicoprofileringssysteem SyRI: “Als SyRI geen volledige ontkenning van het recht op privacy is, wat moeten we ons daar dan wél bij voorstellen?”
Links:

• https://bijvoorbaatverdacht.nl/
• https://bijvoorbaatverdacht.nl/vn-rapporteur-ernstige-zorgen-syri-volledige-ontkenning-recht-op-privacy/
• https://platformburgerrechten.nl/over-het-platform/deelnemers/
• https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33579-2.html


Kijktijd: 50:
Publisher: Cafe Weltschmerz

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur