LUX-Filmprijs: ontdek de finalisten in de strijd om de prijs van het Parlement | #film #EP

De shortlist voor de LUX-Filmprijs 2019 werd onthuld tijdens een persconferentie in Rome op 23 juli.

De drie finalisten voor de jaarlijkse filmprijs van het Parlement zijn:

• Cold Case Hammarskjöld door Mads Brügger (een coproductie van Denemarken / Noorwegen / Zweden / België / VK / Duitsland

God Exists, Her Name is Petrunya [God bestaat, haar naam is Petrunya] door Teona Mitevska (een coproductie van Noord-Macedonië / België / Slovenië / Kroatië / Frankrijk)

• The Realm [Het Rijk] door Rodrigo Sorogoyen (een coproductie van Spanje / Frankrijk)

Cold Case Hammarskjöld door de Deense regisseur Mads Brügger

Dag Hammarskjöld stierf in 1961 tijdens een verdachte vliegtuigcrash op weg naar onderhandelingen om een ​​conflict in Katanga, Congo, op te lossen, waarin aanzienlijke economische belangen op het spel stonden. De Zweedse secretaris-generaal van de VN was een vooruitstrevende politicus die wilde voorkomen dat westerse landen zoals Groot-Brittannië en Frankrijk hun invloed in Afrika herstelden, nadat kolonies onafhankelijk waren geworden. De langzaam gebouwde documentaire van Mads Brügger werpt licht op het mysterie. Dit is de derde keer in de geschiedenis van de LUX-prijs dat een documentaire een van de drie finalisten is.


God Exists, Her Name Is Petrunya [God bestaat, haar naam is Petrunya]
door de Noord-Macedonische regisseur Teona Strugar Mitevska

Wat gebeurt er wanneer een vrouw deelneemt aan een traditioneel voor mannen gereserveerde race en erin slaagt een heilig kruis te bemachtigen dat een orthodoxe priester in een rivier gooit? Dat is precies wat Petrunya doet, en maakt daarmee zowel de mannen als de priester woedend. De politie wordt bij de zaak betrokken. Hoewel ze aanvankelijk geen feminist is, weigert Petrunya toe te geven aan de eis om het kruis terug te geven en vecht voor gelijke rechten. “Waarom heb ik geen recht op een jaar van geluk?,” vraagt ​​ze met verwijzing naar de prijs voor de winnaar van de wedstrijd.


The Realm [Het Rijk]
door de Spaanse regisseur Rodrigo Sorogoyen

Hoe ver gaat iemand om macht te behouden? Deze adrenaline-geladen thriller gaat over politieke corruptie. De film vertelt het verhaal van de ondergang van een succesvolle politicus, wiens succes voorbestemd leek om voor eeuwig te duren. Maak je klaar voor bittere argumenten, gespannen autoachtervolgingen en botsingen met de indringende pers.


Europese films in Europese bioscopen

De LUX-Filmprijs van het Parlement helpt Europese films buiten hun nationale grenzen te circuleren. De films kunnen zo beter concurreren tegen de dominantie van Amerikaanse blockbusters. Om die reden zijn de drie finalisten ondertiteld in alle 24 officiële talen van de EU.

Als de films de komende weken niet in een bioscoop bij jou in de buurt zijn, kijk dan uit voor de LUX-Filmdagen van dit najaar, wanneer ze in meer dan 50 steden en op vele filmfestivals in Europa vertoond zullen worden.

De winnende film wordt gekozen door leden van het Europees Parlement. De prijs wordt op 27 november toegekend tijdens de plenaire verfadering in Straatsburg in aanwezigheid van de filmmakers.

 


Titel: LUX-Filmprijs: ontdek de finalisten in de strijd om de prijs van het Parlement | Nieuws
Datum: 2019-10-18 18:10:21
Publisher: Europees Parlement
Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken, daar is vaak een PDF beschikbaar.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur