Legaliseren cannabis is een baanbrekende hervorming

Marihuana is er, in een of andere vorm, altijd geweest bij de mens, al duizenden jaren. Maar na al die tijd is er nog steeds veel publiek debat over wat precies de risico’s en de voordelen van wiet zijn. Een nieuw rapport van de Amerikaanse National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine bevestigt wat eerdere studies hebben gevonden: er is ‘overtuigend bewijs’ dat marihuana goed is voor de behandeling van chronische pijn, en ook dat marihuana effectief is voor de behandeling van door chemotherapie veroorzaakte misselijkheid en braken.

Reguleren van cannabis, de juiste manier om met drugs om te gaan

Vandaag de dag zijn er landen over de hele wereld die voor deze drug een licentie geven voor medische doeleinden, en er zijn er een paar die nog verder gaan. Die hebben, net als het Britse weekblad The Economist, betoogd dat legalisering beter is dan een verbod, en dat dit het begin van het einde van de zinloze oorlog tegen wiet zal betekenen. Legaliseren ontneemt de georganiseerde misdaad de op een na grootste bron van inkomsten, terwijl het de consument beschermt en van hen eerlijke burgers maakt.

De aarde heeft talent

Prestaties die het meeste lof verdienen zijn baanbrekende hervormingen die niet alleen een enkele natie verbeteren, maar die als ze navolging vinden, de hele wereld ten goede komen. Uruguay heeft in 2013, als enige, een wet gemaakt om de productie, verkoop en consumptie van cannabis te legaliseren en te reguleren. Daarom heeft de The Economist, als eerste, in een nieuwe serie, Uruguay tot land van het jaar 2013 uitgeroepen. Dit is een beleidswijziging die zo overduidelijk verstandig is, criminelen buiten spel zetten waardoor de autoriteiten zich kunnen concentreren op ernstiger misdrijven, een stap die echter geen enkel ander land tot dan toe gezet heeft. Als anderen zouden volgen, en andere verdovende middelen werden opgenomen, zou de schade die dergelijke drugs aanrichten op de wereld drastisch worden verminderd.

Colorado zet de eerste stap in Amerika

Op 1 januari 2014 is de Amerikaanse staat Colorado de eerste rechtsmacht, waar ook ter wereld, geworden om toezicht te houden op een legale, gereguleerde markt voor recreatieve marihuana. Volgens de laatste fiscale gegevens van het Department of Revenue heeft Colorado voor $ 1,3 miljard aan marihuana verkocht in 2016. Dat is hoger dan de ruwweg $ 996 miljoen aan marihuana-inkomsten in totaal gemeld aan de staat in 2015. De opwaartse trend voor de verkoop van marihuana zet zich waarschijnlijk voort in 2017.

Canada treft maatregelen om cannabis te legaliseren en strikt te reguleren

In Canada is medische marihuana legaal sinds 2001, en sinds 2013 is de teelt en verkoop in licentie uitbesteed aan bedrijven. Premier Justin Trudeau‘s regering heeft ook plannen aangekondigd om recreatief gebruik te legaliseren in 2018. Sinds 5 april 2017 is het er mogelijk om via het eerste cannabis-beursfonds ter wereld te investeren in cannabis.

Drugs in Europa

Liberaal drugsbeleid verspreidt zich over Europa. Maar sommige early adopters blijven achter. [Discount Medical Marijuana] Tegenstanders van legalisering van drugsgebruik hebben altijd betoogd dat het zal leiden tot meer gebruik, of dat soft drugs zoals cannabis de toegangspoort zijn tot hard drugs. Bewijs voor beiden is wankel. Cannabisgebruik ligt in Nederland rond het gemiddelde van de Europese Unie; in Portugal is het veel lager. De Fransen, die een van de strengste cannabis wetten hebben (gebruikers kunnen tot een jaar gevangenisstraf krijgen of een fikse boete), zijn de grootste gebruikers in de EU. Nadat Portugal lichtere maatregelen ingevoerd had, is het cannabis gebruik onder jongeren licht gedaald; op andere plaatsen die lichtere straffen hebben ingevoerd daalde het sterk.

Succesvol drugsbeleid in Portugal: behandelen, niet straffen

In 2001 kwamen kranten over de hele wereld met beeldende rapportages over verslaafden van het injecteren van heroïne in de groezelige straten van een sloppenwijk in Lissabon. De plaats kreeg de naam van Europa’s ‘meest beschamende wijk’ en ‘ergste drugs getto’. Deze lugubere berichtgeving gaf aanleiding tot het besluit van de regering om het persoonlijk gebruik en bezit van alle drugs, met inbegrip van heroïne en cocaïne te decriminaliseren. Sommige conservatieve politici stelden de decriminalisering aan de kaak als “pure waanzin”.

Maar na alle furore werd de drugswetgeving grotendeels vergeten door de internationale en Portugese pers – tot 2009, toen het Cato Institute, een libertaire Amerikaanse denktank, een onderzoek publiceerde van het nieuwe beleid: Drug Decriminalisation in Portugal: Lessons for Creating Fair and Successful Drug Policies (pdf). De bewijzen uit Portugal sinds 2001 zijn dat de decriminalisering van drugsgebruik en het bezit ervan voordelen heeft en geen schadelijke bijwerkingen. Nu wordt het Portugese drugsbeleid geroemd als voorbeeld voor andere landen.

Politiek is het wietbeleid vastgelopen in Nederland

Door het sluiten van coffeeshops gaat de handel de straat op. Ook de maatregel met de wietpas is mislukt: deze werd de facto weer afgeschaft. Het softdrugsbeleid is juridisch en bestuurlijk uitgelopen op een farce. Het is bewezen niet effectief, niet doelmatig, moeilijk handhaafbaar en kostbaar.

Juridisch commentator Folkert Jensma in de NRC: “Criminaliteit is altijd deel van een breder sociaal vraagstuk dat om langere adem en een bredere aanpak vraagt. En helaas vrijwel nooit een moreel probleem dat met kanseltaal en repressie ‘opgelost’ kan worden.”

De Piratenpartij wil volledige legalisatie

De Piratenpartij wil een op feiten gebaseerd cannabisbeleid in Nederland (en in de rest van de wereld natuurlijk). 35 gemeenten hebben op 31 januari 2014 het manifest Joint Regulation ondertekend dat ervoor pleit de teelt van softdrugs te reguleren. De Piratenpartij wil productie en handel van drugs waar mogelijk reguleren, en cannabis volledig legaliseren.

[Nepeta Cataria]

Tegenstrijdige drugswetgeving kan ernstige problemen opleveren

Komiek John Oliver legt uit waarom tegenstrijdige drugswetgeving ernstige problemen kan opleveren. Volgens hem is legaliseren van marihuana, een product dat hij “kattenkruid voor mensen” noemt, iets waar je serieus aandacht aan moet schenken. En hij bestempelt de oorlog tegen drugs als volkomen ‘zinloos’.

Een groeiend aantal landen laat het verbod vallen. Wat zijn de gevolgen?

Tegenwoordig zijn er een groeiend aantal jurisdicties die de verkoop van cannabis legaliseren voor recreatief gebruik. Legaliseerders beweren dat gereguleerde markten de consument beschermen, de politie geld besparen, belastinginkomsten verhogen en criminelen buiten spel zetten als ook de vrijheid vergroten. Hoewel het nog jaren zal duren voordat een aantal van deze claims kan worden getest, lijken de eerste resultaten bemoedigend: er is een grote hap genomen uit de markt van de maffia, duizenden jongeren zijn een strafblad bespaard gebleven en honderden miljoenen rechtmatig verdiende dollars worden belast. En er is tot nu toe geen explosie van de consumptie geweest, noch van drugsgerelateerde criminaliteit.

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail


Titel: Legaliseren cannabis is een baanbrekende hervorming
Datum: 2017-04-23 23:53:48
Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur