Lakeman: 25 januari persconferentie over ‘illegale werkwijze’ DNB

Lakeman: 25 januari persconferentie over ‘illegale werkwijze’ DNB

 
De Meern, 23 januari 2017 – De Meern, 23 januari 2017 – ‘Er schort nog steeds van alles aan de manier waarop De Nederlandsche Bank (DNB) haar bevoegdheden inzet bij het toezicht op verzekeraars en pensioenfondsen’. Dat vindt voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI). Woensdag 25 januari zet Lakeman tijdens een persconferentie in perscentrum Nieuwspoort te Den Haag uiteen wat er mis is met de volgens hem illegale werkwijze van DNB en wat daar tegen gedaan moet worden. Zijn kritiek op het misbruik van bevoegdheden en het geven van onwettige aanwijzingen door DNB wordt ondersteund door ervaringen van voormalig DNB-toezichthouder Arno Eijgenraam. Hij werkte 22 jaar bij DNB.

In juni 2015 bekritiseerde Lakeman mede op basis van een door hem geschreven rapport de DNB-toetsingspraktijken. Hij signaleerde zowel een gebrek aan kennis als een misbruik van bevoegdheden. Volgens Lakeman leidt de werkwijze van DNB er toe dat in de financiële sector onafhankelijke, kritische denkers het steeds vaker afleggen tegen ja-knikkers.

Mede naar aanleiding van de in de zomer van 2015 door Lakeman geuite kritiek paste DNB het toetsingsbeleid begin 2016 op onderdelen aan. Zo kregen bestuurders en commissarissen de gelegenheid om bij het afnemen van hun toets een adviseur mee te nemen en mochten er geluidsopnames worden gemaakt. Maar DNB deed niets voor (wellicht) ten onrechte afgetoetste bestuurders en commissarissen. Mede via het in 2014 door hem begonnen www.meldpuntdnb.nl ontvangt Lakeman informatie over de werkwijze van DNB jegens kleinere pensioenfondsen en verzekeraars. In die categorie zijn de laatste jaren circa 800 instellingen geliquideerd.

Woensdag 25 januari zet Lakeman in Nieuwspoort uiteen hoe DNB zich nog steeds bezondigt aan het gebruik van oneigenlijke (machts)middelen en tot welke schadelijke gevolgen dat leidt.

Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur