“Jan Nagel strenge vader voor kindje 50PLUS”

Jan Nagel is de strenge vader die ‘het kindje’ 50PLUS met strakke regie heeft grootgebracht.

Dat schrijft De Volkskrant in een artikel dat gewijd is aan de Algemene Ledenvergadering van de partij, vandaag in Hilversum, waarop onder meer de verkiezing van een nieuwe voorzitter plaats heeft.

De Volkskrant noemt 50PLUS ook Nagels huzarenstuk.  De krant daarover: “De politieke rot Nagel (77) was eerder drijvende kracht achter Leefbaar Nederland, PRDV en OOKU. Die partijen handhaafden zich niet in de landelijke politiek. Maar met 50PLUS is het wel gelukt: een politiek project dat ook na verkiezingen standhoudt in de Tweede Kamer.”

Jan Zoetelief heeft de steun van het bestuur als nieuwe partijvoorzitter. De Volkskrant citeert Zoetelief: “De fundamenten zijn gelegd, nu is het zaak te vernieuwen en veel meer de leden erbij te betrekken. Ik wil zoeken naar de gemene deler. We hebben voormalige SP’ers, PVV’ers, PvdA’ers, van alles. Over zeven jaar is de helft van Nederland ouder dan 50. We zijn een partij voor iedereen.”

De krant laat ook 50PLUS-Tweede Kamerlid Henk Krol aan het woord. Volgens Krol lijdt zijn  partij aan de ‘kuren’ die horen bij het volwassen worden. “Omdat 50PLUS nog niet in gemeenteraden is vertegenwoordigd, kunnen veel leden ‘hun energie niet kwijt’, is Krols analyse. Daarin kan volgend jaar verandering komen. 50PLUS kan in zo’n dertig gemeenten in de raad komen, schat Krol. Toch is het volgens hem goed dat Nagel in 2014 lokale deelname tegenhield. ‘Dat is de slimheid van Jan. Die wist dat als je stappen te snel zet, je te gronde gaat'”, zo schrijft De Volkskrant.

De krant laat Jan Nagel over zijn vertrek als voorzitter zeggen dat hij daar klaar voor is. En: ”Een nieuwe voorzitter moet je alle ruimte geven. Je moet je er niet al te hinderlijk mee bemoeien.”

Henk Krol verwacht volgens de krant  dat het voor Jan Nagel heel moeilijk zal zijn om los te laten en dat de partij  Nagel ook zal missen. “In elke partij heb je veel mensen die goedbedoeld van alles doen. Je hebt ook iemand nodig die af en toe met zijn vuist op tafel durft te slaan.”

Na zijn vertrek als partijvoorzitter kan Nagel volledig zijn aandacht gaan schenken aan zijn functie van lid van de Eerste Kamer namens 50PLUS.

© 17 juni 2017


Titel: “Jan Nagel strenge vader voor kindje 50PLUS”
Datum: 17 June 2017 | 4:37 am
Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken.