Hoe wordt rechts-extremisme verspreid? En wat kunnen we eraan doen?


De beelden van de aanslag in Christchurch werden live tweehonderd keer bekeken. Niemand maakte daar aanvankelijk melding van. Pas twaalf minuten later werd de stream gerapporteerd. Voordat Facebook de clip offline haalde is hij nog 4000 keer bekeken en talloze malen gekopieerd.
In het eerste etmaal werd 1,5 miljoen keer geprobeerd het filmpje opnieuw te uploaden. 300.000 keer glipten de beelden door de blokkade.

De grote sociale mediaplatforms hebben een radicaliseringsmachine gebouwd, zegt Jonathon Morgan van New Knowledge. Hij is expert op het gebied van desinformatie en online-extremisme en was adviseur van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. “Extremistische politieke meningen kunnen tot offline geweld leiden”, zegt hij.

Google tracht gebruikers die naar extremistische inhoud zoeken te verwijzen naar journalistieke en wetenschappelijke bronnen. Canegallo: “We geven extra gewicht aan gezaghebbende bronnen.”

Platform 8chan werd opgericht door de Amerikaan Fredrick Brennan, die door een ziekte altijd klein is gebleven. Hij was ontstemd na een ingreep op 4chan tijdens ‘Gamergate’, een trolaanval op Hollywood om feminisering in superheldenfilms te bestrijden. Brennan hoopte op 8chan ultieme vrijheid van meningsuiting te bereiken. Inmiddels heeft Brennan de site overgedaan aan varkensboer Jim Watkins, die tevens audioboeken verkoopt via Amazon.

Dit is een reportage van: Rudy Bouma.

#ZieVraagWeet #reportage


Kijktijd: 15:40
Publisher: Nieuwsuur

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur