Het Grote China Debat | #debat #deBalie


China is op koers om de grootste economie ter wereld te worden. Hun investeringen in wetenschappelijk onderzoek, kunstmatige intelligentie en andere innovatieve industrieën zijn explosief gestegen. Voor de financiering van het Chinese infrastructurele megaproject, de Belt & Road Initiative, ook wel de Nieuwe Zijderoute genoemd, werd ruim 700 miljard dollar uitgetrokken. President Xi Jinping wil China aan de economische en technologische wereldtop brengen.

Ook in Nederland is de Chinese aanwezigheid groeiende: op de universiteiten, in de Rotterdamse haven en in telecomnetwerken. Het Chinees politiek-economisch systeem wijkt sterk af van het Westerse model. Wat betekent de opkomst van China voor Nederland? En voor de balans tussen dominee en koopman in het Chinabeleid?

De experts

Frans-Paul van der Putten (Senior Research Fellow, Clingendael China Centre)
Arjen van Dijkhuizen (Senior Economist bij ABN AMRO)
Ardi Bouwers (directeur China Circle)
En buitenlandwoordvoerders van politieke partijen in de Tweede Kamer Martijn van Helvert (CDA) Wybren van Haga (VVD) en Bram van Ojik (GL)

De avond wordt gemodereerd door Lily Sprangers (Manager Leiden Asia Centre) en Monika Sie Dhian Ho (directeur Instituut Clingendael).


Kijktijd: 2:9:25
Publisher: De Balie

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.