Harry Starren met Sjoerd Soeters; Een architect vol ergenissen


Alles wat groter is dan nodig, gaat om imponeren en status.
Ook de stedenbouw ontwikkeld zich in die richting. De stedenbouw wordt kil en zakelijk. Wel goed voor de foto, maar niet een plek waar je in wilt leven.

Help Café Weltschmerz en onze toekomst met een donatie: NL23 TRIO 0390 4379 13

Sjoerd Soeters (1947, Nes op Ameland) studeerde van 1966 tot 1975 bouwkunde aan de TU Eindhoven. Na zijn afstuderen begon hij als ontwerper bij architectenbureau VDL in Amsterdam, om in 1979 zijn eigen architectenbureau te starten. In 1997 trad Jos van Eldonk toe. Op het moment werken circa 35 mensen aan architectuur en stedenbouwkundige projecten in Nederland, Denemarken en China.

Bekende gebouwen van de hand van Soeters zijn het Circus in Zandvoort, het Helicon-gebouw in Den Haag, de Piramides in Amsterdam, kasteel Leliënhuyze, Haverleij in Den Bosch, het Stadhuis van Zaanstad, het Provinciehuis van Leeuwarden en het eigen kantoorgebouw in Amsterdam.
Bekende stedebouwkundige projecten zijn onder meer die voor het Java-eiland, de Resident in Den Haag, Mariënburg in Nijmegen, Sluseholmen in Kopenhagen, Inverdan in Zaandam, Centrum Amsterdam-Noord en Haverleij bij Den Bosch.

Soeters maakt uitsluitend gebouwen die hij zelf zou kunnen bewonen.


Kijktijd: 33:20
Publisher: Cafe Weltschmerz

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur