#Gemist: Premier Rutte bezoekt Trump in het Witte Huis


Premier Rutte is op bezoek bij president Trump in het Witte Huis. De twee praten vooral over handel, maar vermoedelijk komen ook veiligheidskwesties aan de orde, zoals Syrië en Iran.

Op een kort persmoment in het Oval Office benadrukte Trump de goede economische banden tussen beide landen. Volgens hem zijn er in Amerika meer dan een miljoen banen waar Nederlanders bij betrokken zijn. Premier Rutte liet weten dat volgens hem een kwart miljoen van die banen zich in Nederland bevinden. “We’ll work on that”, reageerde Trump.

De Amerikaanse president zei verder dat hij de afgelopen jaren met Rutte is bevriend geraakt en dat ze goede gesprekken hebben gehad. “De relatie tussen beide landen is nooit beter geweest.”

Defensie
De twee spreken nu achter gesloten deuren verder, en over veiligheid zal veel worden gepraat, zegt correspondent Arjen van der Horst. “Het is een heel teer punt voor de Amerikanen. Washington is niet blij met Den Haag en wil dat Nederland veel meer gaat uitgeven aan defensie.” De geplande aanschaf van extra straaljagers helpt daarbij niet, zegt de correspondent. “Daarmee gaan de uitgaven niet omhoog, want dit valt binnen de huidige begroting.”

Washington wil verder dat Nederland een extra militaire bijdrage gaat leveren, bijvoorbeeld door grondtroepen te sturen naar Syrië. Rutte zei van tevoren dat dit punt niet officieel op de agenda stond. “Maar Trump is Trump, het zou me niet verbazen als hij het onderwerp alsnog op tafel legt bij de Nederlandse premier”, zegt Van der Horst.

Verder zal een Nederlandse zakenman straks een historische Amerikaanse vlag die op D-day is gebruikt aan Trump overhandigen. Vanmiddag nam Rutte al deel aan een bijeenkomst van The Atlantic Council, een bekende denktank in Washington.

Tweede keer
Voorafgaand aan het moment in het Oval Office hebben Rutte en Trump elkaar de hand geschud voor het oog van de camera’s. Later vanavond geeft de Nederlandse premier een persconferentie. Daarna reist hij naar Boston voor een handelsmissie met Nederlandse bedrijven.

Het is de tweede keer dat Rutte bij Trump op bezoek is, vorig jaar was hij ook al in het Witte Huis.

► OVER NOS:
Je vindt de NOS de hele dag door op radio en televisie met het NOS Journaal, op NOS.nl, YouTube, Facebook en Twitter. Altijd. Overal. NOS.

► VOLG ONS HIER:
https://www.nos.nl
Twitter: https://twitter.com/NOS
Facebook: https://www.facebook.com/nos/


Kijktijd: 1:54
Publisher: NOS

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.