Gemist? #MH17 – In Rusland en Oekraïne op zoek naar de verantwoordelijken #nieuwsuur


Verslaggever Gert-Jan Dennekamp ging kijken bij de 53ste luchtafweerbrigade, de Russische eenheid die door het onderzoeksteam JIT verantwoordelijk wordt gehouden voor het leveren van de Buk-raket die werd afgevuurd vanuit rebellengebied in Oost-Oekraïne.

Deze 53ste brigade is gestationeerd in Koersk in het westen van Rusland, op iets meer dan honderd kilometer van de grens met Oost-Oekraïne. Het is zeven mei van dit jaar als de brigade oefent voor de grote nationale feestdag: de dag van de overwinning. De commandant Sergej Moetskajev kijkt toe.

Moetskajev noch anderen van de 53-ste Brigade willen praten. Sinds enkele jaren geeft het Russische ministerie van Defensie steeds hetzelfde antwoord: geen enkele militaire uitrusting heeft de grens heeft overschreden.

Maar naast de eerdere bewijzen van het tegendeel die zijn gepresenteerd door het JIT, kwam de Russische krant Novaya Gazeta een maand geleden met nieuwe informatie. Zo kreeg de krant een document in handen waarin het transport in juni 2014 van de Buk door Rusland wordt aangekondigd. De regionale militaire auto-inspectie waarschuwt daarin de collega’s dat een groot konvooi naar het zuiden zal rijden. Op sociale media wordt het transport op verschillende plaatsen gefilmd, want een konvooi van zo’n vijftig voertuigen valt op in Rusland.

Volgens het uitgelekte document zal ook een vrachtwagen met kenteken 4267 AH onderdeel uitmaken van het transport. Deze vrachtwagen is te zien op foto’s gemaakt tussen 23 en 25 juni 2014. Op de dieplader staat de Buk, die later zal opduiken in Oekraïne. De laatste foto’s van het transport worden gemaakt op zo’n dertig kilometer van de grens.

Uit uitgelekte documenten blijkt dat zeker 170 militairen van de 53-ste Brigade naar de grens met Oekraïne zijn gebracht. Ook commandant Moetskajev ging mee met deze eenheid.

Dit is een reportage van: Gert-Jan Dennekamp.

#ZieVraagWeet #reportage


Kijktijd: 11:38
Publisher: Nieuwsuur

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur