Géén politici naar #Marakkech, géén migratipact; Coen de Jong en Syp Wynia


De Nederlandse regering is van plan ‪op 10 december 2018‬ in Marrakesh het ‘Global Compact on Migration’ – kortweg ‘migratiepact’ – te gaan ondertekenen. Meer dan 190 lidstaten van de Verenigde Naties zouden zich bij dit migratiepact willen aansluiten. Het pact maakt migratie eenvoudiger en geeft migranten meer rechten in het land van aankomst. Het pact zou zelfs de terugkeer van migranten naar landen van herkomst bevorderen.
 
Volgens de Nederlandse regering zijn de afspraken in het pact niet-bindend. Maar de weerstand tegen het migratiepact groeit. Wat zijn de gevolgen als Nederland ‪op 10 december‬ tekent? En is het migratiepact wel echt niet-bindend?
 
📌Help Café Weltschmerz met een donatie of adopteer een aflevering: tnv Coöperatie Weltschmerz NL23 TRIO 0390 4379 13. Https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer

Syp Wynia, journalist van het weekblad Elsevier, heeft het ontstaan van het migratiepact tot op de bodem uitgezocht. En wat blijkt: tot voor kort wist de Tweede Kamer van niets en de Nederlandse regering kan niet nog steeds niet uitleggen wat de gevolgen zijn van het ondertekenen van het migratiepact.
 
Voor Café Weltschmerz beschrijft Syp Wynia dat het migratiepact betekent dat Nederland de controle over migratie verder kwijtraakt, dat het Nederland heel veel gaat kosten en dat het Nederlandse parlement dat – tot nu toe – prima vindt. En het niet-bindende karakter van het pact? Als het aan Nederlandse rechters en internationale organisaties ligt zit Nederland binnen de kortste keren vast aan alle bepalingen in het migratiepact. 
 
Onder andere de Verenigde Staten, Australië, Polen, Hongarije, Oostenrijk en Italië hebben al aangegeven het pact niet te gaan ondertekenen. Komt het Nederlandse parlement nog in actie?


Kijktijd: 1:16:
Publisher: Cafe Weltschmerz

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur