FAQ

Welkom op onze pagina met veel gestelde vragen (en antwoorden).

Wat is BestuurlijkNieuws.nl?

BestuurlijkNieuws.nl is een unieke site in Nederland. Op BestuurlijkNieuws.nl verzamelen we nieuws, video’s maar ook tweets van en over het openbaar bestuur en de politiek in Nederland. Denk hierbij aan lokale, regionale, landelijke politici, de politieke journalistiek en media, waterschappen, gemeenten, provincies en de Rijksoverheid. Daarnaast hebben we veel video’s, nieuwsartikelen, interviews met politici en social media live streams van politieke partijen, individuele politici en overheids- en maatschappelijke organisaties. We werken samen met een 30-tal content partners om relevante informatie te verzamelen zodat jij beter geïnformeerd bent. Daarnaast geven we politici een platform om zich te presenteren, ook lokale politici in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen GR2018.

Waarom BestuurlijkNieuws.nl?

BestuurlijkNieuws.nl is de opvolger van de populaire websites PolitiekenTwitter.nl en Politiek24x7.nl.

Er zijn verschillende redenen om BestuurlijkNieuws.nl te starten en verder uit te breiden. We merken we dat er nog steeds een grote afstand bestaat tussen politici en burger en openbaar bestuur en burger. Zeker nu in tijden van crisis en ondanks de inzet van sociale media als Facebook en Twitter. Om deze kloof te verkleinen, de burger beter te informeren en alle partijen de mogelijkheid te geven om met elkaar in contact te komen, zijn in de periode 2009-2016 de websites PolitiekenTwitter.nl en Politiek24x7.nl opgericht. BestuurlijkNieuws.nl is de volgende en logische stap en hiermee wordt nieuws van het openbaar bestuur geïntegreerd.

Wij proberen het Nederlands politieke- en maatschappelijke landschap in kaart te brengen. Hierdoor hebben burgers én politici eenvoudig de mogelijkheid om het nieuws van alle kanten te volgen. Voor politici en organisaties is BestuurlijkNieuws.nl een extra podium om de boodschap te verspreiden en onder de aandacht van de doelgroep te krijgen. Aangezien BestuurlijkNieuws.nl ook informatie vanuit verschillende sociale netwerken verzamelt is de site ook interessant voor mensen die zelf geen social media als Twitter gebruiken.

Wat kan ik nog meer op BestuurlijkNieuws vinden?

Naast de tweets van bijna 2000 Twitter accounts verzamelen en tonen we nog veel meer informatie op BestuurlijkNieuws.nl. Met regelmaat doen we live verslag, uiteraard via Twitter, van politieke (partij)congressen. Zo deden we live verslag van het CDA congres in 2010 en het GroenLinks congres in februari 2011. Bij dergelijke congressen of bij verkiezingen tonen we op BestuurlijkNieuws.nl de live tweetstreams. Denk bijvoorbeeld aan de #formatie of #GR2018. Tevens hebben we met regelmaat interviews met politici. Hiervoor hebben we het initiatief ”10 vragen aan…” waarin we landelijke maar zeker ook lokale politici een platform geven.

Kan ik zelf een bijdrage leveren aan BestuurlijkNieuws.nl?

Dat kan zeker! Indien u politiek actief bent kunt u BestuurlijkNieuws.nl inzetten. Er zijn verschillende mogelijkheden om mee te doen. Zo kunt u mee doen met een kort email interview, uw tweets laten tonen, een video, column, blog of persbericht insturen maar u kunt ook uw verkiezingsposter insturen. Ook kunt u uw evenement in onze agenda op laten nemen en laten verspreiden naar onze circa 50.000 volgers op social media.

Plaatsen jullie persberichten?

Wij ontvangen persberichten van een aantal politieke- en maatschappelijke partijen en van onze content partners. Staan er geen persberichten van uw politieke partij op BestuurlijkNieuws.nl informeer dan bij uw partij waarom dit niet het geval is. Alle landelijke partijen zijn in het verleden verschillende malen uitgenodigd een actieve rol te spelen en het platform in te zetten voor het verspreiden van hun boodschap. Wij staan ook altijd open voor persberichten en uitnodigingen van maatschappelijke, non-profit organisaties maar ook zeker vanuit de lokale politiek. Indien relevant nemen wij deze persberichten en andere artikelen over op de site en verspreiden uw informatie via onze social media accounts naar tienduizenden geïnteresseerden. Wilt u meer weten en met regelmaat met ons meedoen, kijk dan naar de mogelijkheid om content partner te worden. Let op: partner worden is alleen mogelijk voor landelijke partijen, belangenorganisaties en bedrijven.

10 vragen aan… Ik ben politicus (of bestuurder) en wil geïnterviewd worden. Kan dat?

Uiteraard kan dat. Door korte email interviews brengen we bezoekers en politici dichter bij elkaar en tonen we weer iets meer van de ‘mens achter de politicus’. Wij nodigen alle politici en bestuurders, of deze nu op lokaal, regionaal, landelijk of Europees niveau actief zijn uit om zich aan te melden. Meedoen aan een interview houdt in dat u via email 10 korte vragen beantwoord waarna wij deze op BestuurlijkNieuws.nl publiceren en via onze social media kanalen als Facebook en Twitter verspreiden. U bereikt enkele tienduizenden politiek geïnteresseerden!

Er verschijnen tweets op BestuurlijkNieuws.nl die niets met politiek of openbaar bestuur te maken hebben, hoe kan dat?

De tweets die op BestuurlijkNieuws.nl verschijnen zijn afkomstig van mensen en partijen die wij handmatig geselecteerd hebben en van personen die zich opgegeven hebben. Wij maken dus geen selectie op de inhoud van Tweets maar op persoon, partij en/of organisatie. Uiteraard komt het voor dat mensen over prive onderwerpen twitteren. Ook deze tweets verschijnen dan op BestuurlijkNieuws.nl.

Ik ben politicus/politica of politiek journalist en wil mijn tweets ook op BestuurlijkNieuws.nl laten verschijnen. Hoe kan ik mijzelf aanmelden?

Als je werkzaam bent in de lokale, regionale, landelijke of Europese politiek of oud politicus/politica bent, kun je ons aanmeldformulier gebruiken. Uiteraard nodigen wij de politieke journalistiek en bestuurders ook uit om mee te doen. Hoe meer deelnemers, des te beter kunnen we het politieke landschap in kaart kunnen brengen. Nadat wij uw tweets toegevoegd hebben sturen wij u, uiteraard, een tweet. We heten u alvast van harte welkom!

Ik heb mij aangemeld maar ik zie geen tweets verschijnen, hoe kan dit?

We streven er naar om binnen 8 uur na aanmelding uw tweets dezelfde dag op de site te tonen. Soms kan het echter langer duren. Daarnaast staat Twitter.com het niet toe om onbeperkt tweets te tonen, daardoor is het mogelijk dat niet al uw tweets getoond worden. Lees ook onderstaand punt.

Het lijkt wel of niet al mijn tweets verschijnen. Hoe zit dat?

Het zou inderdaad voor kunnen komen dat niet al uw tweets op de site verschijnen. Aangezien steeds meer politici zich aanmelden voor BestuurlijkNieuws.nl is het helaas niet mogelijk om voortdurend tweets in te lezen. Twitter.com laat het niet toe om onbeperkt verzoeken voor Tweets aan te vragen. Wij proberen echter wel zo veel mogelijk tweets te tonen zonder in conflict met Twitter te komen.

Mijn tweets zijn ‘protected (beschermd)’, kan ik dan meedoen?

Indien u in uw Twitter account aangeeft dat uw tweets beschermd zijn kunt u helaas niet meedoen. Wij maken alleen gebruik van publieke informatie en publieke tweets. Indien u mee wilt doen dient u in uw Twitter account aan te geven dat deze publiek zijn en dat dus iedereen uw tweets kan lezen. Gezien het doel en de aard van een sociaal medium als Twitter vinden wij dat een politicus die Twitter gebruikt eigenlijk altijd zijn/haar tweets publiek zou moeten maken.

Ik wil mijn tweets niet op jullie site

Wij kunnen het ons bijna niet voorstellen maar er kan een situatie zijn dat u wilt dat uw tweets niet op BestuurlijkNieuws.nl getoond worden. U kunt een mail naar info@BestuurlijkNieuws.nl sturen en wij ondernemen zo spoedig mogelijk actie en zullen uw Tweets niet meer op de site opnemen. Op dit moment volgen we bijna 2000 accounts van politici en het is slechts 2x voorgekomen dat iemand niet mee wilde doen.

Hoelang blijven mijn tweets staan?

Wij slaan uw tweets NIET op onze site en NIET in onze database op. Wij verzamelen en tonen slechts tweets. Afhankelijk van de hoeveelheid relevante tweets zal uw tweet gedurende een kortere of langere periode op de site zichtbaar zijn.

Kan ik BestuurlijkNieuws.nl ook op mijn mobiel bekijken?

Uiteraard is het mogelijk om BestuurlijkNieuws.nl via uw mobiele telefoon of tablet te bekijken. Zo heeft u altijd ons laatste nieuws bij de hand.

Ik heb mij aangemeld op jullie site maar ik zie mijn interview, tweets of persbericht niet verschijnen. Hoe kan dat?

Wij krijgen veel reacties en hebben veel informatie te delen. Wij proberen ook zoveel mogelijk een juiste balans te vinden tussen interviews, posters, video’s, nieuws van onze content partners en tussen landelijk- en lokaal nieuws. Hierdoor kan het voorkomen dat uw informatie niet op dezelfde dag op onze site gedeeld wordt.

Hoe kan ik op de hoogte blijven?

Uiteraard gebruiken we met name Twitter om over BestuurlijkNieuws.nl en over het politieke nieuws te communiceren. We hebben hiervoor een aantal Twitter accounts in gebruik. Zo gebruiken we de accounts @PolitiekeTweet en @Politiek voor politiek nieuws. Wilt u ook op de hoogte blijven van nieuws over gemeente, waterschappen, provincies en de Rijksoverheid, volg dan ook @Gemeente, @BestuurlijkNWS en @OpenbaarBestuur. De onderwerpen en tweets kunnen elkaar overlappen. Volgt u meerdere van onze accounts dan kan een dubbele tweet voorkomen. Kijk hier voor een volledig overzicht van onze social media accounts zodat uw zelf dat nieuws kunt kiezen wat voor u van belang is.

Hoe zit dat met de Beste Webpoliticus?

De verkiezing ‘Beste Webpoliticus’ wordt al enkele jaren georganiseerd. In 2011 zijn wij gevraagd om zitting te nemen in de jury. Met de organisatie en ‘volgdeverkiezingen’ hebben we overlegd over de juryprijzen. Deze werden op 28 februari 2011 bekend gemaakt, net zoals de publieksprijs. Een erg leuke ervaring! In 2012 heeft de organisatie besloten het concept aan te passen en heeft een aantal prominente Nederlanders in de jury opgenomen.

Ik zie bijna geen reclame op jullie site. Hoe kan dat?

Inderdaad, daarin zijn wij uniek. BestuurlijkNieuws.nl is een onafhankelijk initiatief met als doel mensen beter te informeren over politiek en openbaar bestuur. Wij proberen de site zoveel mogelijk reclamevrij te houden aangezien wij daar niet van houden. Uitzondering zijn de zogenaamde ‘pre-roll’ advertenties in video’s. Deze advertenties zitten in de video ‘ingebakken’ en moeten wij tonen anders kunnen wij de video’s niet op onze site opnemen. Binnenkort is het mogelijk om via niet storende elementen uw boodschap te verspreiden op onze website BestuurlijkNieuws.nl en onze social media volgers.

Vragen, suggesties, ideeën of kritiek?

Heeft u nog vragen, suggesties, ideeën of kritiek? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Team BestuurlijkNieuws.nl