Europese Berichtgeving Eerste Kamer – Kamerleden spreken Britse parlementariërs over Brexit

Een delegatie van zeven Kamerleden onder leiding van Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol bezocht van 25 tot en met 27 februari 2019 het Britse parlement in Londen. Naast de Voorzitter bestond de delegatie uit het Eerste Kamerlid Arda Gerkens (SP) en de Tweede Kamerleden Albert van den Bosch (VVD), Aukje de Vries (VVD), Wybren van Haga (VVD), Harry van der Molen (CDA) en Raymond de Roon (PVV).

De Kamerleden waren uitgenodigd door hun Britse collega’s in de Inter-Parlementaire Unie (IPU) om zich te laten informeren over de actuele stand van zaken in het Brexitdossier. Daarbij kwamen uiteenlopende Britse perspectieven en scenario’s aan de orde. Zo sprak de delegatie onder andere met Lord Howel of Guildford, voorzitter van de commissie Internationale Betrekkingen en met het ‘EU Select Committee’ van het House of Lords.

Verder waren er gesprekken met leden van het Lagerhuis, zoals Stephen Kinnock, lid van de commissie Europese Zaken, Tom Tugendhat, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken en Angus MacNeil, voorzitter van de commissie Internationale Handel en tevens lid van de Schotse Nationale Partij. Ook sprak de delegatie met Robin Walker, staatssecretaris voor Brexit. Deze gesprekken leverden een goed beeld op van de gefragmenteerde kijk van de Britse politiek op mogelijke Brexitscenario’s.

De Eerste Kamervoorzitter en Arda Gerkens spraken, begeleid door de Griffier van de Eerste Kamer, Remco Nehmelman, apart nog met Lord Fowler, de Lord Speaker van het House of Lords. Op woensdagmiddag woonde de delegatie het wekelijkse vragenuurtje met Prime Minister May bij.


Titel: Europese Berichtgeving Eerste Kamer – Kamerleden spreken Britse parlementariërs over Brexit
Datum: 2019-03-04 19:17:37
Publisher: Europees Parlement
Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken, daar is vaak een PDF beschikbaar.