EU tegen het Grootkapitaal – Paul Tang – Dijk van Europa


Hoe kunnen we een democratische tegenkracht bieden aan de macht van de markt en het grootkapitaal?

Europaparlementariër Paul Tang (PvdA) stelt dat nieuw elan voor de Europese Unie hoogstnoodzakelijk is om de machteloosheid in Europa tegen te gaan. Het maakt niet uit op wie je stemt, uiteindelijk verandert er niets, is een vaak terugkerende gedachte. Toch betoogt Tang in zijn nieuwe boek Dijk van Europa dat het anders kan, óók op Europees niveau. De politiek moet zich vooral niet langer de wet laten voorschrijven door markten en het grootkapitaal. In De Balie gaat Tang het debat aan over de vraag hoe we de macht van het geld kunnen beteugelen.

De Franse president Macron heeft gezegd dat we vergeten zijn Europa te verdedigen. Maar welke versie van de EU moeten we verdedigen, en tegen wie? In zijn nieuwe boek Dijk van Europa gaat Paul Tang daar naar op zoek. Iedereen draagt hiervoor schuld, zo blijkt uit dit boek: nationale regeringsleiders evenzeer als Brusselse technocraten of de diverse populisten. De oplossing van Tang is echter verrassend eenduidig: de EU moet een democratische tegenkracht zijn tegen de almacht van de markt.

In De Balie onderzoeken we onder leiding van Martijn de Greve die stelling en hoe dat dan zou kunnen met voor- en tegenstanders.

Sarah de Lange is hoogleraar Politicologie en doet onderzoek naar West-Europese sociaaldemocratische partijen en analyseert ideologische, organisatorische en strategische uitdagingen waar de partijen voor staan. Ook kijkt ze naar mogelijke oplossingen en de effectiviteit hiervan.

Martin Sommer is journalist, schrijver en columnist bij De Volkskrant. Sinds 2010 schrijft hij wekelijks een lange politieke column in de zaterdagkrant.

Livestream 2018-10-31

Deze video staat ook op:
https://vimeo.com/debalie/dijk

http://www.debalie.tv

https://www.debalie.nl/agenda/podium/kenniscaf%c3%a9%3a-u-wordt-gemanipuleerd!/e_9783565/p_11772160/

De Balie social media:
https://vimeo.com/debalie
https://youtube.com/debalievideo

https://facebook.com/debalie
https://instagram.com/de_balie

Televisie:
SALTO 1 – Publieke Omroep Amsterdam
Iedere zondag om 20:00 uur. Herhalingen op diverse dagen en tijden. Uitgezonden video’s:
https://salto.nl/programma/de-balie-tv

Site:
https://www.debalie.nl
.


Kijktijd: 1:31:52
Publisher: De Balie

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur