Een lijstje vreselijke zaken in de sociale woningsector: Rob van der Bijl en Hugo Primus


Een gesprek over het ernstige verval van de sociale woningsector van stedenbouwkundige Rob van der Bijl met emeritus hoogleraar Ruimtelijke Ontwikkeling en Systeeminnovatie Hugo Primus.

Er zijn bij enkele woningcorporaties heel veel verkeerde dingen gebeurd. Het Vestia boeven consortium rond de heren Erik Staal en Arie Ferarri (van Erkel) hebben met de val van Vestia de hele sociale woningsector meegesleept. De huurders van de woningcorporaties betalen er nog steeds voor. Daar bovenop komt dat
nergens in Europa de overheid zo veel aan sociale huurwoningen verdiend dan in Nederland. De corporaties worden door het Rijk belast met verhuurdersheffing c.q. boetes van ca. 1,3 miljard per jaar. Terwijl de indirecte staatsteun niet verder gaat dan 700 miljoen.

Hoewel het regeerakkoord veel nadruk legt op betaalbare huurwoningen, moet dat volgens de tekst privaat gefinancierd worden. Dat de ‘betaalbaarheid’ van de woningen daarmee door alle grenzen schiet spreekt vanzelf. ‘Betaalbaarheid’ in relatie tot de corporaties komen en de tekst niet voor. De overheid vraagt de corporaties niet om het sociale woning bestand te helpen uitbouwen omdat het de corporaties zelf als een probleem ziet…..
Wordt vervolgt.


Kijktijd: 42:41
Publisher: Cafe Weltschmerz

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur