Eén cultuurbedrijf Doetinchem op losse schroeven

DOETINCHEM – De kans dat Schouwburg Amphion, cultureel centrum De Gruitpoort en Muziekschool Oost-Nederland in Doetinchem op korte termijn één cultuurbedrijf worden staat op losse schroeven. „De opdracht van de gemeenteraad om daar toe te komen, is vooralsnog mislukt”, constateert Maureen Sluiter, wethouder van de gemeente Doetinchem.

De samenvoeging tot één cultuurbedrijf was een opdracht van de gemeenteraad en onder meer bedoeld om zo voor Amphion, Gruitpoort en Muziekschool totaal tot een bezuiniging te komen van jaarlijks 450.000 euro.

Overleg

De drie Doetinchemse cultuurdragers zijn daarover tot half oktober met elkaar, begeleid door adviesbureau Otto Berg, in overleg geweest. Inmiddels heeft het adviesbureau de opdracht teruggegeven omdat samenvoeging niet lukte. De oorzaak hiervoor ligt bij de Muziekschool. In de onderzochte scenario’s tot samenwerking en bezuiniging moet worden gesneden in het aantal muziekdocenten. Dat zijn er op dit moment 65. „55 daarvan zijn in vaste dienst”, zegt Lubberdink.

Ontslagen

„Als we moeten ontslaan heeft dat tot gevolg dat we frictiekosten – langdurige uitkeringsverplichtingen – moeten betalen. Dat gaat in de miljoenen lopen. Dat kunnen wij niet betalen en in het uiterste geval zal dat tot het faillissement van de Muziekschool leiden.” Inmiddels liggen er verschillende scenario’s voor om verder te gaan. Daarbij onder meer een samenvoeging van Amphion en De Gruitpoort. Volgens de Muziekschool is samenvoeging alleen mogelijk als er geleidelijk wordt bezuinigd.

Frictiekosten

Lubberdink: „Als we vijf tot tien jaar de tijd krijgen dan zullen de frictiekosten veel lager zijn omdat veel docenten vanwege hun leeftijd in die periode uitstromen. Dan wordt het makkelijker dit soort processen uit te voeren.” Esther van de Haar, directeur van De Gruitpoort, valt Lubberdink bij: „Ik vind ook niet dat de samenvoeging is mislukt. We zijn heel ver gekomen. Alleen financieel niet. Maar als de gemeente ons tijd geeft, lukt dat wel.”

Samenvoeging

De kwestie komt donderdagavond aan de orde in de gemeenteraad. „Nu de opdracht tot samenvoeging is mislukt moet de raad beslissen hoe nu verder”, zegt wethouder Sluiter. Die verwacht voorjaar 2017 met een definitief voorstel te komen.

Titel: Eén cultuurbedrijf Doetinchem op losse schroeven

Datum: 21 December 2016 | 9:40 am

Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken.

Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur