Duurzamer leven in Lansingerland: zo doe je het! | Gemeente Lansingerland


Duurzaamheid gaat in Lansingerland over de energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie. Maar wat zijn dit eigenlijk voor begrippen? Deze film maakt duidelijk dat er komende jaren kansen en uitdagingen zijn voor de verduurzaming. De samenvatting gaat kort in op deze begrippen en geeft jou als inwoner of ondernemer een beeld wat verduurzaming voor jou kan betekenen.

Met dank aan: Michaël Wilde, Jouke Post, Minke Oosterlaan, Dennis Zegers, Paul Selten en Ruud Kempen.

Bekijk hier ook de aflevering over energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie: https://www.youtube.com/watch?v=0oIaU9R9yPE&list=PLw3y0Npo1RKh8Nd7cKqBlpuM7YUQWLBhu&index=7&t=4s

Uitleg over de onderwerpen:

Energietransitie
In Nederland verwarmen wij onze huizen met aardgas en komt veel elektriciteit nog uit vervuilende centrales. Dit gaat komende jaren geleidelijk veranderen. Wij stappen over naar duurzame energie. Deze verandering heet de energietransitie.

Klimaatadaptatie
Het klimaat verandert. Langdurige hitte golven en extreme regenbuien komen steeds vaker voor. Wanneer wij ons voorbereiden en aanpassen beperken wij de nadelige gevolgen (klimaatadaptatie). Hierdoor blijft de overlast voor inwoners en ondernemer beperkt.

Circulaire economie
In een circulaire economie is er nog maar weinig afval. Materialen worden hergebruikt en grondstoffen efficiënt toegepast. Daarnaast gaat het ook om slimme verbindingen. Zo kan afval als koffiedik worden gebruikt als voeding voor de kweek van paddenstoelen.

Over de Gemeente Lansingerland

Lansingerland is een moderne gemeente (Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek) , die duurzaamheid belangrijk vindt. Een duurzame gemeente is niet alleen beter voor de toekomst van mens en milieu, maar levert ons ook belangrijk economisch voordeel op. Het is dus niet meer dan logisch dat wij ons ontwikkelen tot een duurzame en CO₂ neutrale gemeente. Die klimaatbestendig en leefbaar is met een gezond en duurzaam bedrijfsleven. Daarbij geven we zelf het goede voorbeeld, maar we vragen ook iets van onze inwoners en ondernemers. We zijn samen op weg naar een duurzame, realistische toekomst.


Kijktijd: 7:9
Publisher: Gemeente Lansingerland

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken. Volg het nieuws van gemeenten in Zuid-Holland op Twitter of Facebook.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur