‘Duitse RAF-terroristen in Nederland gezocht’


Drie Duitse terroristen op leeftijd zijn mogelijk in Nederland ondergedoken. De drie zijn lid van de Rote Armee Faktion (RAF), een radicale linkse terreurgroep uit de jaren ’70, en pleegden begin dit jaar opeens weer een bankoverval in Duitsland.

In Nieuwsuur Jacco Pekelder, assistent-hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en advocaat Gerard Spong. Hij verdedigde destijds RAF-terrorist Christoph Wackernagel.

“Wij gaan uit van het scenario dat leden van de Rote Armee Fraktion in uw land zijn ondergedoken. Daar zijn aanwijzingen voor”, liet Lutz Gaebel van het Duitse Openbaar Ministerie gisteren aan de Telegraaf weten.

Het Duitse OM heeft al een rechtshulpverzoek ingediend bij de Nederlandse justitie.

De drie terroristen zijn Ernst-Volker Staub (62), Daniela Klette (57) en Burkhard Garweg (47). Ze pleegden vorig jaar juni een mislukte roofoverval op een geldtransport in het Noord-Duitse plaatsje Stuhr.

De politie vond toen vingerafdrukken van de drie RAF-leden in een voertuig dat daarbij werd gebruikt. De schok in Duitsland was groot toen bleek dat dit drietal erachter zat. Zij zijn al jaren voortvluchtig.

Waarschijnlijk hebben de drie sinds 2000 al minstens zeven van zulke gewelddadige overvallen gepleegd, om in hun levensonderhoud te voorzien. Ze hebben geen officiële papieren meer en kunnen op geen enkele manier legaal aan geld komen.

De Nederlandse politie doet vooralsnog niks met de informatie uit Duitsland. Aan de Telegraaf laat Wim de Bruin van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie weten: “We weten dat de Duitsers deze drie zoeken, maar het is niet zo dat we actief met opsporing bezig zijn hier. Er is absoluut geen sprake van en jacht op de voortvluchtigen. Wij hebben ook geen aanwijzingen voor een verblijf van de drie hier”.

Wel staan de drie voortvluchtigen vermeld op de website van de politie en worden vooral autohandelaren opgeroepen zich te melden als ze menen ooit in contact te zijn geweest met hen.

Ook meldt de politie dat het niet zeker is dat ze in Nederland zijn, maar dat het kan zijn dat ze zich voordoen als toeristen in een vakantiegebied.


Kijktijd: 6:13
Publisher: Nieuwsuur

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur