Drachtplanten in een zaaizaadmengsel | RVO.nl


Gepubliceerd op: 2 mei 2019 | Gewijzigd op: 02 mei 2019

Wilt u als landbouwer drachtplanten inzaaien voor uw ecologisch aandachtsgebied (EA)? In het zaaizaadmengsel moeten 3 door ons aanbevolen drachtplanten zitten. Deze mogen gemengd zijn met grassen, maar ook met andere drachtplanten.

Welke drachtplanten mag u inzaaien?

In de Algemene lijst (pdf) staat een tabel met de 25 meest aantrekkelijke drachtplanten voor bijen. In de lijst die bij het onderzoek van Wageningen University & Research is gemaakt staan 40 drachtplanten. De 15 die niet in de Algemene Lijst staan mag u ook in het mengsel doen, zolang er maar in elk geval 3 van de meest aantrekkelijke in zitten. Als er ook met grassen gemengd wordt moeten de drachtplanten in het mengsel overheersen.

Kant-en-klare mengsels

Er zijn zaaizaadmengsels te koop waarin ook drachtplanten zitten die niet in de Algemene lijst staan. Deze mengsels mag u ook gebruiken. De leverancier kan u vertellen of het mengsel geschikt is voor EA.

Nationale Bijenstrategie

Een drachtplant is een plant die in de vorm van nectar en pollen voedsel levert aan bijen en andere insecten. Omdat wij de bijenstand in Nederland willen stimuleren kunt u drachtplanten die u inzaait op braakliggende grond inzetten als EA.

Meer informatie

Alle regels en voorwaarden voor ecologisch aandachtsgebied leest u op de pagina Ecologisch aandachtsgebied 2019.


Titel: Drachtplanten in een zaaizaadmengsel | RVO.nl
Datum: 2019-05-02 09:46:03
Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur