Dejo Metaalindustrie bereidt zich voor op schaarse grondstoffen


Gepubliceerd op: 19 april 2019 | Gewijzigd op: 19 april 2019

De metaal- en maakindustrie krijgt steeds meer te maken met schaarse grondstoffen. Dejo Metaalindustrie gebruikte de Grondstoffenscanner om de risico’s inzichtelijk te krijgen. Het bedrijf past de productie aan om minder afhankelijk te zijn van de inkoop van nieuw zink.

Door schaarste kan de leveringszekerheid van grondstoffen onder druk staan. Ze zijn bijvoorbeeld niet meer leverbaar of krijgen een hoge prijs. Wat betekent dit voor een productiebedrijf? De Grondstoffenscanner geeft antwoord. Het geeft de risico’s weer van het materiaalgebruik in producten.

Grondstoffenscanner geeft inzicht

Dejo zette de Grondstoffenscanner in. Het bedrijf produceert metalen roosters. Hiervoor is zink nodig. Dejo wilde weten hoe het zit met de toekomstige beschikbaarheid van zink. De scan zette Dejo aan het denken. Verandert er niets aan de vraag en het verbruik van zink? Dan kan de beschikbaarheid binnen 20 jaar stoppen.

Inzetten op recycling

Dejo zet in op recycling om de bedrijfsrisico’s te beperken. Metalen kun je met dezelfde eigenschappen weer volledig hergebruiken. Sinds kort voert Dejo projecten uit met terugkoopgarantie. Klanten leveren het gebruikte roosters na de economische levensduur weer terug. Dejo bepaalt of er een resterende technische levensduur is of om het rooster te recyclen.

Naar een deeleconomie

Een productieafdeling zal niet altijd meteen warm lopen voor een terugkoopregeling. Maar Dejo merkte dat de Grondstoffenscanner intern voor de nodige bewustwording zorgde. Het bedrijf is met de regeling voorloper in deze vorm van deeleconomie. Commercieel directeur Johannes Berger: “Het wordt steeds normaler om te factureren op basis van gebruik in plaats van bezit.”

Meer weten?


Titel: Dejo Metaalindustrie bereidt zich voor op schaarse grondstoffen
Datum: 2019-04-19 10:05:41
Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur