De vroegere kindsoldaten van Zuid-Sudan bouwen het land weer op


Twee derde van de Zuid-Sudanese bevolking is jonger dan 30 jaar. Ze hebben vaardigheden nodig om een baan te vinden en in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. De meesten maakten slechts een paar jaar vrede mee in hun hele leven, en sommigen brachten zelfs hun hele jeugd door bij een rebellenleger. Zoals Charles, die vroeger leiding gaf aan maar liefst 800 soldaten.

Charles maakte een drastische verandering in zijn leven, en met Nederlandse hulp heeft hij zich laten omscholen tot bakker. Vier andere voormalige kindsoldaten werken nu ook voor hem in de bakkerij.

Ook Kon was kindsoldaat. In 2000 is hij via mensensmokkelaars in Nederland terecht gekomen, en heeft daar asiel aangevraagd. Hij studeerde rechten aan de Radboud Universiteit Nijmegen en is terug gegaan om te helpen met de wederopbouw.

Na een jarenlange burgeroorlog in Zuid-Sudan werd in september 2018 eindelijk een vredesakkoord getekend. De Nederlandse overheid wil in dit jongste land ter wereld graag een duurzame vrede ondersteunen, en bijdragen aan een betere toekomst voor alle Zuid-Sudanezen.

“Voor Nederland is het belangrijk alles met elkaar te verbinden: het vredesproces, de noodhulp en het verbeteren van de weerbaarheid. De mensen willen dat we investeren in hun vaardigheden en in hun mogelijkheden. En de jonge mensen van dit land, de jonge vrouwen en mannen die we hier overal ontmoeten, die willen echt vooruit. Ze willen een ander land. Ze willen een echt land.”


Kijktijd: 2:53
Publisher: ministerieBZ

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur