De inefficiënte logica van het Europarlement; Esther van Fenema en Chris Aalberts


Niets is in Brussel wat het lijkt. Hoe inefficiënt en onlogisch werkt de EU?
Chris Aalberts is als journalist door de Post Online gecrowdfund om in Brussel, een jaar lang onderzoek te doen naar de werking van het Europees parlement. Aalberts vroeg een pasje aan en heeft gedurende een jaar, twee dagen in de week opgeschreven wat hij zag.

Help Café Weltschmerz en onze toekomst. Adopteer een aflevering of ondersteun ons met een donatie: NL23 TRIO 0390 4379 13

Zijn boek “Brusselse Logica” geeft antwoord op vijftig vragen over de Europese Unie. Wordt er in Brussel naar burgers geluisterd? Wat hebben Nederlandse politici in Brussel te zeggen? Kunnen eurosceptici de opmars van de EU (nog) tegenhouden? Wie controleert uiteindelijk wat er in Brussel gebeurt? Waarom hebben veel burgers zo weinig vertrouwen in de Europese Unie? En is dat terecht?

Aalberts ging een jaar lang wekelijks op onderzoek uit in Brussel en Straatsburg. Hij bezocht persconferenties, debatten, bijeenkomsten van regeringsleiders en speciale lobbydagen. Hij sprak ambtenaren, lobbyisten, Europarlementariërs en heel veel voorlichters. Steeds was zijn vraag: hoe werkt de EU nou echt?
De EU functioneert volgens Brusselse insiders heel logisch, maar volgens Aalberts is het wel opmerkelijk dat de burgers daar toch anders over denken. Hij maak in zijn boek de balans op en deelt zijn verwondering met de lezer. Want één ding is zeker: niets is in Brussel wat het lijkt.


Kijktijd: 40:8
Publisher: Cafe Weltschmerz

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.