De gemeente Heerde op de Veluwe

Vacature promotie


De gemeente Heerde ligt op de Veluwe, dat het grootste laaglandnatuurterrein van Noordwest-Europa is. In het westelijk deel van onze gemeente ligt een uitgestrekt bos-, heide- en heuvelgebied. Staatsbosbeheer heeft hier verschillende reservaten in beheer. Het grootste reservaat is de Renderklippen, een prachtig heidegebied, omzoomd door een lange rij heuvels. In het midden van deze fraaie omgeving staat de schaapskooi waarin een grote kudde heideschapen is gehuisvest.
Ze trekken rond onder leiding van een herder. De schapen maken zich nuttig door dit kwetsbare heidegebied af te grazen. Zo houden ze een Veluwse traditie in ere en blijft de natuur in stand.

Natuurgebied de Dellen is zeer vogelrijk. Het landgoed was eigendom van de patriot Herman Willem Daendels Na zijn dood in 1850 kwam het landgoed in handen van de familie Buys Ballot. In een afgelegen bos met vliegdennen is de laatste rustplaats te vinden van mr. Cornelis Sebastiaan Buys Ballot. De Dellen is nu eigendom van Stichting Geldersch Landschap.

Karakteristiek voor de oostkant van de Veluwe zijn de vele kleine beekjes. Deze sprengen zijn in de 16e en 17e eeuw door mensen gegraven. Ze zijn heel waardevol voor natuur en landschap. Het water in beken en sprengen bestaat voor een groot deel uit kwelwater. Kwelwater is bijzonder schoon grondwater dat vanzelf aan de oppervlakte komt. Door dit schone kwelwater is er een unieke flora en fauna te vinden.


Kijktijd: 2:11
Publisher: Gemeente Heerde

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken. Volg het nieuws van gemeenten in Gelderland op Twitter of Facebook.


Online projecten en diensten