D2B-schenking voor onderzoek naar groene stroom in Libanon


Gepubliceerd op: 3 juli 2019 | Gewijzigd op: 03 juli 2019

Het Libanese elektriciteitsnet kampt met grote tekorten en een gemiddelde stroomuitval van 6 uur per dag. Daarom ondersteunt Nederland Libanon met het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie naar de productie van groene stroom. Dit doen we met een Develop2Build-schenking (D2B).

Op dinsdag 2 juli ondertekenden Jan Waltmans (Nederlandse Ambassadeur in Libanon) en Pierre El Khoury (General Director van de Lebanese Center for Energy Conservation (LCEC)) in Beirut het D2B-schenkingsarrangement.

Haalbaarheidsstudie naar groene stroom

Met de D2B-schenking kan Libanon een haalbaarheidsstudie doen naar een Concentrated Solar Power (CSP) Plant in Noord-Libanon.

De Libanezen leven gemiddeld 6 uur per dag zonder stroom. Vooral in de avonduren is er een tekort. Daarnaast is het land afhankelijk van dure olie-import en is de energierekening torenhoog. De onbetrouwbare stroomlevering gaat ten koste van de economische stabiliteit en private sector ontwikkeling.

Concentrated Solar Power Plant

De Libanese overheid wil het energietekort terugdringen en betrouwbare stroomlevering in de avonduren mogelijk maken. Ze gaat inzetten op de productie van groene stroom met opslagmogelijkheden.

Een Concentrated Solar Power Plant (CSP) maakt dit mogelijk. Hierin wordt de hitte van de zon geconcentreerd om een vloeistof – vaak gesmolten zout – op te warmen en een turbine aan te drijven. Het is mogelijk om deze vorm van thermische energie op te slaan en aan het energienet te leveren wanneer de vraag het grootst is.

Het grote voordeel van CSP is dat er dus ook energie beschikbaar is bij bewolking en na zonsondergang. Daarnaast draagt de bouw van dit project bij aan het creëren van meer werkgelegenheid voor Libanezen en Syrische vluchtelingen in het noorden van Libanon.

Over Develop2Build

Het D2B-programma van het ministerie van Buitenlandse Zaken steunt overheden met een schenking voor studies, die nodig zijn om een infrastructureel project van de grond te krijgen. Hieronder vallen onder andere het uitvoeren van haalbaarheidsstudies, milieu-effectrapportages of een conceptueel ontwerp. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is de uitvoerder.  

Lees meer over Develop2Build


Titel: D2B-schenking voor onderzoek naar groene stroom in Libanon
Datum: 2019-07-03 09:15:24
Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur