Cultuuromslag in versnellen bouwprojecten gemeente

Ongeveer 30 deelnemers wisselden ervaringen uit over het versnellen van ruimtelijke ordeningsprojecten. Niet de regels moeten centraal staan, maar het project. Een belangrijke les: Durf als gemeente los te laten en pak vooral de regierol.

 

De bijeenkomst stond onder begeleiding van het Expertteam Versnellen. Dit Expertteam nodigt lokale overheden én bouwbedrijven uit om samen de procedures in de bouw te versnellen en zo eenvoudig mogelijk te maken.

Lelystad bezig met versnellen

Pilotgemeenten die proberen te versnellen en deelnamen aan de bijeenkomst zijn over het algemeen zeer positief over hun ervaringen tot nu toe en de rol die het versnellingsteam van RVO.nl hierin speelde. Zo ook Lelystad. Met verschillende belanghebbenden probeert de gemeente tot een breed gedragen plan voor ontwikkeling van het oude centrum te komen, een gebied van ongeveer 40.000 m2.

 

Ronnie Zijp: “De onafhankelijke rol van het Versnellingsteam doorbrak de patstelling tussen de verschillende partijen. Het verbeelden van de situatie in workshops maakte de gezamenlijke opgave zichtbaar, waardoor partijen over hun eigen grenzen kijken en er nu in relatief korte tijd een basisplan ligt.”

Cultuuromslag

Tijdens de bijeenkomst werd ook gehamerd op het belang van een cultuuromslag. Het opschonen van wetten en regels zoals met de nieuwe Omgevingswet beoogd wordt is een goede zaak, maar is maar een deel van het werk. Merle Pijlman, lid van het expertteam Versnellen: “De grootste verandering, ongeveer 80%, zit in een cultuuromslag.

 

Gemeentes en andere overheden moeten procesmatig meer durven loslaten en initiatiefnemers moeten meer aan de ‘voorkant’ kunnen participeren. Dit vergt ambtenaren met lef. En belangrijk: doe mee aan dit soort bijeenkomsten. De impact hiervan is groot.”

Meer weten?


Titel: Cultuuromslag in versnellen bouwprojecten gemeente
Datum: 1 June 2017 | 10:50 am
Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur