ChristenUnie in anderhalve minuut


De ChristenUnie schommelt al jaren rond de vijf zetels. Ze heeft het imago van een degelijke en een tikkeltje grijze partij, geleid door mannen als Arie Slob en André Rouvoet.

Maar met de nieuwe lijsttrekker Gert-Jan Segers kiest de partij voor een scherper profiel. Segers weet seculiere politici voor zijn christelijke plannen te winnen door niet met de Bijbel te zwaaien, maar bijvoorbeeld op mensenrechten te wijzen. Zo overtuigde hij de PvdA en GroenLinks om seks met gedwongen prostituees strafbaar te stellen.

Segers is meer dan zijn voorgangers fel op de islam. Hij werkte jarenlang als zendeling in Egypte en spreekt vloeiend Arabisch.

De ChristenUnie gaf de afgelopen jaren steun aan de grote hervormingen van het kabinet. In ruil daarvoor kreeg ze onder andere voor elkaar dat Wajongers hun uitkering konden behouden en schoolboeken gratis bleven.

Plannen uit het nieuwe programma: 2 miljard extra naar defensie, vóór rituele slacht maar tegen boerka’s, en straffen op het verspreiden van seksfoto’s.

De partij schuift op als het gaat om ethische kwesties. In haar beginselprogramma keert de ze zich nog altijd tegen het homohuwelijk en abortus. Maar voor het eerst dit jaar schrijft haar verkiezingsprogramma niet meer voor wie er wel- en niet met elkaar mogen trouwen. En wat abortus betreft nemen de christenen voorlopig genoegen met het verlagen van de grens naar 18 weken.


Kijktijd: 1:26
Publisher: Nieuwsuur

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur