ChristenUnie gaat strijd tegen voedselverspilling aan


Carla Dik Faber, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, wil een einde aan de voedselverspilling. In deze video gaat ze mee ‘skippen’ met een woongroep uit Nieuwegein. Skippen is voedsel dat nog prima eetbaar is, uit vuilniscontainers halen.

De ChristenUnie vindt dat er een zogenaamde ‘Good Samaritan law’ moet komen zodat supermarkten niet aansprakelijk kunnen worden gesteld als ze voedsel weggeven aan de voedselbank. Zo vindt het kamerlid dat de regels over de houdbaarheidsdata anders moeten. Een deel van de voedselverspilling wordt veroorzaakt doordat het verschil tussen het THT-label en het TGT-label niet duidelijk is. Het TGT-label (“Te Gebruiken Tot”) moet worden gebruikt voor verse producten zoals vlees en zuivel, terwijl het THT-label (“Tenminste Houdbaar Tot”) mag worden gebruikt voor overige producten. In de praktijk worden soms ten onrechte TGT-labels gebruikt of wordt de datum op het THT-label voorzichtigheidshalve naar voren gehaald. Dit moet veranderen.
Verder pleit ze voor een Good Samaritan Law, die supermarkten vrijwaart van mogelijke risico’s op het gebied van voedselveiligheid als u voedsel doneert. Uiteraard gaat het hierbij om voedsel dat nog prima gegeten kan worden. 70.000 gezinnen maken gebruik van de voedselbanken. Die voedselbanken kunnen de groeiende vraag niet meer aan.

(Muziek in de video is van Josh Woodward. Nr Cherubs. http://freemusicarchive.org/music/Josh_Woodward/Ashes/JoshWoodward-Ashes-NoVox-02-Cherubs)


Kijktijd: 4:35
Publisher: ChristenUnie partij

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur