Build your own Baby – Hoe zetten we technologie in voor de verbetering van de mens?


De wereld stond op z’n kop toen de Chinese wetenschapper He Jiankui de geboorte van de eerste genetisch aangepaste baby’s ter wereld aankondigde.Niet eerder hadden we zoveel invloed op de maakbaarheid van het leven: technologische vooruitgang stelt ons in staat om lichaam en geest te upgraden. Van het aanpassen van DNA, het uitbannen van ziektes nog voor de geboorte tot aan het verbeteren van persoonlijkheden, de mens gaat zich langzamerhand gedragen als ‘homo deus’ – de mens als god, zoals Yuval Harari al schreef in zijn populaire bestseller. Hoe zetten we technologie in voor de verbetering van de mens, en wat doet dat met een samenleving?

We bespreken dit met:

Prof. dr. Maartje Schermer belicht de filosofische en ethische kanten van mensverbetering. Zij verricht onderzoek naar mensverbetering en de grenzen van de geneeskunde en neuro-ethiek. Een belangrijke vraag in haar werk is hoe ver de maatschappij moet gaan in het verbeteren van mensen, zowel zieke als gezonde.

Sebastiaan Mastenbroek, Assistent Professor Klinische Embryologie bij het Amsterdam Universitair Medisch Centrum vertelt ons wat er op dit moment allemaal mogelijk is.

Ook spreken we met Tamar Stelling, correspondent Niet-Mens bij De Correspondent over de (dunne) lijn tussen mens, dier en robot, en met Matthias Smalbrugge, hoogleraar aan de Faculteit Religie en Theologie van de VU. Hij houdt zich bezig met vragen over de gelaagdheid van de cultuur en de religieuze structuren die nog steeds aanwezig zijn in onze cultuur ondanks secularisatie.

Wat Maakt Ons Mens

In 2019 start De Balie in samenwerking met Kerk en Wereld de serie ‘Wat Maakt Ons Mens’. Daarin vraagt De Balie kunstenaars, politici, schrijvers en andere denkers deze vraag te beantwoorden vanuit hun eigen discipline. Zij spreken zich n.a.w. uit over ‘de scheppende mens

Livestream 2019-03-28

Deze video staat ook op:


https://livestream.com/debalie/baby

https://debalie.nl/agenda/build-your-own-baby

http://www.debalie.tv

De Balie social media:

https://vimeo.com/debalie
https://youtube.com/debalievideo

https://facebook.com/debalie
https://instagram.com/de_balie

Televisie:

SALTO 1 – Publieke Omroep Amsterdam
Iedere zondag om 20:00 uur. Herhalingen op diverse dagen en tijden. Uitgezonden video’s:
https://salto.nl/programma/de-balie-tv

At5 – Onregelmatige uitzendingen.

Site:

Homepage


.


Kijktijd: 1:51:21
Publisher: De Balie

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur